Η Ελλάδα στην 16η θέση της Ε.Ε. σε αγοραστική δύναμη

27 August 2024

Η Ελλάδα στην 16η θέση της Ε.Ε. σε αγοραστική δύναμη

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την τελευταία πενταετία, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αύξηση των μισθών και του πραγματικού εισοδήματος, υπερβαίνοντας μάλιστα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κατώτατος και ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί περισσότερο από τις τιμές. Συγκεκριμένα, από το 2019 έως το 2023, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 20,2%, ενώ ο κατώτατος μισθός κατά 27,7%, τη στιγμή που ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε μόνο κατά 13,4%.

Παράλληλα, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7,7%, ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται σε 3,3%. Η Ελλάδα κατέγραψε σχεδόν τριπλάσια αύξηση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν μόλις 2,3%.

Το υπουργείο τόνισε επίσης τις φορολογικές μειώσεις και τις θετικές παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά, όπως η ενίσχυση του επιδόματος γέννησης και η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά. Χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 12,3% έως 15,7% την ίδια περίοδο, βελτιώνοντας την αγοραστική τους δύναμη.

Σε όρους αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 16η θέση στην Ε.Ε. για τις τρεις από τις τέσσερις κύριες κατηγορίες νοικοκυριών, ενώ όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, η χώρα βρίσκεται στη 12η θέση σε αγοραστική δύναμη ανάμεσα στα 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι, αν και η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο χωρών όπως η Ελβετία ή η Σουηδία, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική και αποδεικνύει τη θετική πορεία της χώρας. Η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει βασικός στόχος, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Πηγή: ertnews.gr

27 August 2024
Banner