Η γρίπη των πτηνών απειλεί δραματικά την πτηνοτροφία της Γερμανίας

17 October 2022

Η γρίπη των πτηνών απειλεί δραματικά την πτηνοτροφία της Γερμανίας

Tα περιστατικά γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τους Γερμανούς κτηνοτρόφους να βρίσκονται αντιμέτωπη με δραματική κατάσταση ακόμα και επιβίωσης. Πριν από την έναρξη της περιόδου μετανάστευσης των πτηνών, σημειώθηκε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γρίπης των πτηνών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Friedrich-Otto Ripke, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης της Γερμανικής Πτηνοτροφικής Βιομηχανίας (ZDG) ενημερώνει: «Δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε ποια πορεία θα πάρει η επιδημία τα νεαρά άγρια ​​πτηνά εγκατασταθούν εδώ τους φθινοπωρινούς μήνες. Η τυπική εποχική εμφάνιση της γρίπης των πτηνών δεν φαίνεται να υπάρχει πια. Πρέπει να μιλάμε για ενδημικό. Αυτό είναι μια τεράστια απειλή για τα ζώα και τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών».

Αν και ένας προστατευτικός εμβολιασμός κατά της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να βοηθήσει, παρ’ όλα αυτά δεν είναι διαθέσιμος στην Ευρώπη. Η Επιτροπή της Ε.Ε. έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, θέλει να επιτρέψει τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης των πτηνών και επί του παρόντος αναθεωρεί τη νομοθεσία για τις ασθένειες των ζώων. «Αυτό είναι ένα καλό σημάδι για τους ιδιοκτήτες ζώων μας, οι οποίοι ήδη κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τα αποθέματά τους με τεράστια μέτρα υγιεινής και βιοασφάλειας. Η αλλαγμένη ενδημική κατάσταση δείχνει ότι χρειαζόμαστε και εμβολιασμό το συντομότερο δυνατό! Αυτό απαιτεί και η προστασία των ζώων, γιατί διαφορετικά χιλιάδες ζώα θα έπρεπε να θανατωθούν», απαιτεί ο Ripke και συνεχίζει: «Σε όλες τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη των πτηνών με αποτελεσματικά μέτρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πράγμα: Πρόκειται για τη διατήρηση της ασφάλειας εφοδιασμού του γερμανικού πληθυσμού με υγιεινά, φθηνά και δημοφιλή τρόφιμα, όπως αβγά και πουλερικά. Εάν, ως αποτέλεσμα έλλειψης, αυξηθούν οι εισαγωγές αβγών και κρέατος πουλερικών από χώρες με σημαντικά χαμηλά πρότυπα καλής διαβίωσης και βιωσιμότητας των ζώων, αυτό δεν μπορεί να είναι προς το κοινό συμφέρον των καταναλωτών, των πολιτικών και της βιομηχανίας πουλερικών», τονίζει ο Friedrich-Otto Ripke.

Προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας πουλερικών σε σύγκριση με άλλες περιοχές που χρησιμοποιούν ήδη εμβολιασμό, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα εισαγωγής εμβολίων. Η χρήση του εμβολιασμού κατά της γρίπης των πτηνών είναι σημαντική για τη διατήρηση της πτηνοτροφίας, η οποία απειλείται άμεσα.

17 October 2022
Banner
Banner