Η ανάγκη χρηματοδότησης των ΜμΕ συζήτήθηκε σε συνεδρίαση της ΚΕΕΕ

08 July 2024

Η ανάγκη χρηματοδότησης των ΜμΕ συζήτήθηκε σε συνεδρίαση της ΚΕΕΕ

Related Articles

Μηνύματα ελπίδας και ανησυχίας εξέπεμψαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών από την Κόρινθο στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα.

Ο κ. Δήμας δήλωσε ότι, είτε από τη θέση του στο υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Ανάπτυξης, είτε τώρα από το υπουργείο Οικονομικών, είναι πάντα διαθέσιμος για συνεργασία με όλους τους φορείς. Υπογράμμισε ότι έχουν ήδη προχωρήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες και αναμένονται πολλές ακόμη, που θα ωφελήσουν τους επιχειρηματίες και τα Επιμελητήρια.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ανέφερε τις κωδικοποιητικές προσπάθειες που έχουν γίνει και συζήτησε για τις επιμελητηριακές εκλογές και τους νέους οργανισμούς, οι οποίοι θα διαθέτουν ψηφιακά οργανογράμματα και δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού.

Οι ΜμΕ η ρακοκοκαλιά της οικονομίας

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων έθεσαν ποικίλα θέματα. Ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιορδάνης Τσώτσος, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τονίζοντας την ανάγκη χρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις που παραμένουν αποκλεισμένες από χρηματοδοτικά προγράμματα και τραπεζικό δανεισμό.

Ο Παναγιώτης Λουζιώτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των Επιμελητηρίων ως συνδετικού κρίκου μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, τονίζοντας την ανάγκη κρατικής ενίσχυσης για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του ICC, Πέτρος Δούκας, και ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Τάσος Γκιόλης. Από τη Διοικητική Επιτροπή, ο Γιάννης Βουτσινάς τόνισε την ανάγκη διατήρησης της εικόνας της χώρας προς τους επισκέπτες και τουρίστες, ενώ ο Βασίλης Γιαγιάκος υπογράμμισε τη σημασία των συνεργασιών για την πρόοδο των Επιμελητηρίων.

Ο Στέφανος Γεωργιάδης έθεσε το ζήτημα της φυγής του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό και την ανάγκη βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος. Ο Μανώλης Αλιφιεράκης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Ο Γιάννης Τρουπής από το Επιμελητήριο Αρκαδίας ανέφερε τις ανησυχίες για την υποβάθμιση του υπουργείου Γεωργίας, την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη νερού. Ο Αναστάσιος Καπνοπώλης από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μίλησε για τις κρατικές αποζημιώσεις, ενώ ο Αντώνης Γραβάνης από το Επιμελητήριο Ροδόπης τόνισε την ανάγκη αλλαγής της τραπεζικής πολιτικής προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Ηλίας Νικολούτσος από το Επιμελητήριο Ηλείας ζήτησε συλλογική δράση για τη διασφάλιση του μέλλοντος των επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του forum, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης και του πράσινου μετασχηματισμού για τις επιχειρήσεις.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμόρφωσης με τους κανόνες του επιχειρείν και τον συντονισμό των ενεργειών για την επίλυση προβλημάτων, υπογραμμίζοντας το νέο χωροταξικό των επιχειρήσεων.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε τις στρατηγικές προτεραιότητες για την ενεργειακή μετάβαση, την προσέλκυση επενδύσεων και την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να είναι εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής των Επιμελητηρίων στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών εταίρων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, αδελφοποιήθηκαν τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Καβάλας και Κορινθίας, επισημοποιώντας τη συνεργασία τους. Οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στην κλιματική ουδετερότητα, την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς και τον ρόλο των Επιμελητηρίων στην ενεργειακή μετάβαση.

Πηγή: ot.gr

08 July 2024
Banner