Η έλλειψη προμηθειών μειώνει την παραγωγή χοιροτροφίας στην Ευρώπη

08 July 2022

Η έλλειψη προμηθειών μειώνει την παραγωγή χοιροτροφίας στην Ευρώπη

Το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στις φάρμες και τα ζητήματα εξαγωγών, εμποδίζουν την πολωνική παραγωγή χοιρινού κρέατος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εκτροφέων και Παραγωγών Χοίρων Πολωνίας Polsus, Bartosz Czarniak και συνεχίζει:

«Έχουμε μια σοβαρή κρίση στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Πολωνία, με πολιτικούς και αξιωματούχους να μην έχουν πραγματική ιδέα για το πώς να βελτιώσουν την κατάσταση του κλάδου, η οποία χειροτερεύει κάθε μέρα. Κατά τη γνώμη του, δεν έχει γίνει τίποτα συγκεκριμένο ώστε να αποτραπεί η μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στη χώρα».

Έλλειψη χοίρων πάχυνσης στην Ευρώπη

Από την άλλη πλευρά, από τα μέσα Ιουνίου η τιμή των χοίρων τελικής επεξεργασίας στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 0,15 έως 0,2 ζλότι ( $0,034  έως $0,045) σε 8,75 ζλότι ($1,97 $) ανά κιλό, λόγω της έλλειψης χοίρων πάχυνσης στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Δεν είναι περίεργο που υπάρχει έλλειψη χοίρων στην Ευρώπη, καθώς υπολογίστηκε πως από τις αρχές του έτους, περίπου 250 χοίροι πέθαιναν κάθε μέρα», είπε ο Τσάρνιακ, παραδεχόμενος  ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών ενδεχομένως δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την τάση και οι περισσότερες φάρμες στην Πολωνία θα κλείσουν.

Αυτή τη στιγμή, η κρίση παραγωγής χοίρων δεν αφορά μόνο την Πολωνία αλλά και τη Γερμανία, όπου και οι δύο χώρες παλεύουν με την κατάρρευση της κερδοφορίας τους.

Παρ' όλα αυτά η Ένωση Εκτροφέων και Παραγωγών Χοίρων αναφέρει πως μόνο οι χοιροτρόφοι με αρκετά μετρητά, επαρκή χωρητικότητα αποθήκης και αποθέματα σιτηρών που αγοράστηκαν στην αρχή του έτους, όταν οι τιμές ήταν κατά 500 ζλότιχ ($112) ανά τόνο χαμηλότερες από τώρα, μπορούν να αποφέρουν κέρδη στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Κι αυτό συμβαίνει γιατί σε άλλες περιπτώσεις κτηνοτρόφων που αγόραζαν σιτηρά οριακά, τώρα με την έλλειψή τους σκέφτονται να κλείσουν τις φάρμες τους.

Σε κάποιο βαθμό, η τρέχουσα κρίση συνδέεται με έλλειψη προμηθειών στις ξένες αγορές. Μέχρι στιγμής, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της Ε.Ε. υστερούν σε σχέση με το περσινό επίπεδο κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι πρόσθετες ποσότητες παραγωγής περιορίζονται στην εσωτερική αγορά.

«Δυστυχώς, το εμπόριο στις παγκόσμιες αγορές γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, καθώς περισσότερες χώρες επεκτείνουν την παραγωγή χοιρινού κρέατος, ανεξαρτητοποιούνται από εξωτερικές προμήθειες, όπως η Κίνα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις χώρες όπου είναι δυνατή η φθηνότερη παραγωγή, όπως η Ρωσία, και όπου το κρέας μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικό από αυτό της Ευρώπης», είπε ο Τσάρνιακ.

Πηγή: pigprogress.net

08 July 2022
Banner
Banner