Η έλλειψη εργατών γης κοστίζει ακριβά στην παραγωγική διαδικασία – Ερώτηση του κ. Αραχωβίτη προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
Related Articles
Ο τομέαρχης Αγρ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ανακοίνωσή του, στις 23/6/22, τονίζει το τεράστιο θέμα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό τους παραγωγής και διευρυμένα την αγροτική παραγωγή και είναι η εξεύρεση εργατών γης. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία σοβαρή διάθεση να σκύψει στο πρόβλημα που έχει προκύψει το οποίο είναι ανασταλτικός παράγοντας στην παραγωγική διαδικασία και μάλιστα με μεγάλο κόστος.
Αναλυτικά λέει ο κ. Αραχωβίτης:
«Χάρις, λοιπόν, στη πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με την παρ. 4 του άρθρου 72 του ν. 4825/2021, σε λίγες μέρες (1 Ιουλίου 2022) καταργείται το άρθρο 13α του ν. 4251/2014, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε και που επέτρεψε την απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία.
Όλη η προσπάθεια για τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, για τη δίκαιη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας στην αγροτική οικονομία και, τέλος, για την αύξηση των εισροών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με αυτή τη διάταξη της ΝΔ πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων.
Πρακτικά λοιπόν, από 1 Ιουλίου όλοι οι παράτυπα διαμένοντες εργάτες δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν, δεν θα μπορούν να εργαστούν νόμιμα, αλλά θα αναγκάζονται να εργάζονται σε καθεστώς παρανομίας, αδήλωτης εργασίας, εγκλωβισμένοι στην παραοικονομία και σε συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης. Οι δε εργοδότες θα αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις και βαρύτατες ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που τους απασχολούν.
Ο Έλληνας παραγωγός είναι πλέον αντιμέτωπος με δύο μεγάλες πληγές. Όχι μόνον αγοράζει την ενέργεια αλλά και άλλα εφόδια στις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη αλλά δεν βρίσκει εργάτες ούτε για δείγμα, για να απασχοληθούν στις καλλιέργειες και τα κοπάδια. Η αδυναμία καλλιέργειας και συγκομιδής της αγροτικής παραγωγής, η αναπόφευκτη μείωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, το πλήγμα στο εξαγωγικό μας εμπόριο, η ένδεια του λαού μας και η γαλεροποίηση των εργατών γης έχουν την υπογραφή της Κυβέρνησης της ΝΔ.
Ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης, κατέθεσε σήμερα Ερώτηση, που υπογράφεται από 44 ακόμη βουλευτές του κόμματος, για το μείζον αυτό θέμα για την αγροτική οικονομία που καμία διεθνής συγκυρία, κανένας ξένος παράγοντας παρά μόνον η ιδεοληπτική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δημιούργησε».
Το κείμενο της ερώτησης που απευθύνεται στον κ. Μηταράκη και το οποίο υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της παράταξής του έχει ως εξής:
Προς τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΘΕΜΑ: «Κατάργηση του άρθρου 13 Α του N. 4251/2014 (ΦΕΚ Α’ 80/2014) για την απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία»
Με το άρθρο 58 του ν. 4384/2016 (ΦΕΚ Α΄ 78/26-4-2016) προστέθηκε το άρθρο 13Α στο Ν. 4251/2014, παρέχοντας στον εργοδότη τη δυνατότητα απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών για την εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών της αγροτικής οικονομίας, αποκλειστικά προς κάλυψη θέσεων οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί κατά τη διαδικασία της μετάκλησης. Η εισαγωγή του άρθρου 13 Α στόχευε στη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, στη δίκαιη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, στη πάταξη της αδήλωτης εργασίας στην αγροτική οικονομία και, τέλος, στην αύξηση των εισροών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στόχοι οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό εκπληρώθηκαν, καθώς η αφοριστική αντίληψη ότι στην αγροτική οικονομία το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας θεωρείται εν πολλοίς δεδομένο έως και αναπόφευκτο, αναστράφηκε τα τελευταία έτη εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.
Ωστόσο, αντί να επέλθουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, τόσο προς όφελος των εργοδοτών/παραγωγών όσο και των εργαζόμενων δυνάμει του ως άνω καθεστώτος, με την παρ. 4 του άρθρου 72 του ν. 4825/2021, το άρθρο 13α του ν. 4251/2014, περί απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, καταργείται από 1-7-2022.
Πρακτικά λοιπόν, από 1 Ιουλίου όλοι οι παράτυπα διαμένοντες εργάτες δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς δεν θα μπορούν να εργαστούν νόμιμα ενώ οι εργοδότες θα αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις και βαρύτατες ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που τους απασχολούν. Ήδη, μετά την πανδημία, όπως προκύπτει και από τις εκκλήσεις δεκάδων συλλογικών αγροτικών φορέων, το πρόβλημα έλλειψης ικανού αριθμού εργατικών χεριών εντάθηκε.
Επειδή η απαγόρευση αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού που διαμένει παράτυπα στην Ελλάδα και δη εν όψει της παρούσας γεωπολιτικής συγκυρίας και της επισιτιστικής ανασφάλειας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην τελική εξόντωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων,
Επειδή η απαγόρευση αξιοποίησης μέσω της κατάργησης του άρθρου 13 Α ν. 4251/2014 (ΦΕΚ Α’ 80/2014) του παραγωγικού δυναμικού που διαμένει παράτυπα στην Ελλάδα θα έχει σαν αναπόφευκτη συνέπεια την μείωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής ενώ θα επιφέρει έμμεσα μεγάλο πλήγμα στο εξαγωγικό μας εμπόριο, λόγω μείωσης των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων, απορρέουσας από την αδυναμία καλλιέργειας και συγκομιδής της αγροτικής παραγωγής,
Επειδή, η κατάργηση άρθρου 13 Α ν. 4251/2014 (ΦΕΚ Α’ 80/2014) θα τοποθετήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς παρανομίας, εγκλωβισμένους στην παραοικονομία και σε συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης ενώ θα στερήσει πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Για ποιους λόγους καταργείται το άρθρου 13 Α ν. 4251/2014 (ΦΕΚ Α’ 80/2014);
- Ποιες λύσεις σκοπεύει να εξετάσει για την κάλυψη των εργασιακών κενών που δημιουργούνται στην αγροτική οικονομία και να αντιμετωπίσει τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες της έλλειψης των αναγκαίων εργατικών χεριών;
- Πόσο αυξήθηκαν οι εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης, ή ανανέωσης άδειας διαμονής σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021;
- Πόσο εκτιμάται ότι θα μειωθεί το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα μετά την 1η Ιουλίου 2022 οπότε και καταργείται το άρθρο 13 Α του ν. 4251/2014 ;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αραχωβίτης Σταύρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κάτσης Μάριος
Κόκκαλης Βασίλειος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χαρίτσης Αλέξανδρος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος