ΗΠΑ: Ομαδική αγωγή καταναλωτών σε εταιρεία μεταποίησης κρέατος, εξαιτίας διαρκών ανατιμήσεων

09 March 2023

ΗΠΑ: Ομαδική αγωγή καταναλωτών σε εταιρεία μεταποίησης κρέατος, εξαιτίας διαρκών ανατιμήσεων

Related Articles

Ομαδική αγωγή κατά της μεγαλύτερης εταιρείας μεταποίησης κρέατος, JBS Food Company κατέθεσαν καταναλωτές στις ΗΠΑ, κατηγορώντας την εταιρεία για ολοένα αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα της.

Οι λεπτομέρειες της αγωγής, σύμφωνα με το site Original Newsbreak, αναφέρουν ότι η JBS USA Food Company συνωμότησε με άλλες εταιρείες κρέατος προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές υψηλές σε ορισμένα προϊόντα χοιρινού κρέατος τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2009, δημιουργώντας έτσι ένα ασυναγώνιστο πλαφόν τιμών λιανικής για την αγορά.

Όπως αναφέρει και κείμενο της αγωγής, ο στόχος των εταιρειών φέρεται να ήταν να αυξηθούν τα έσοδα σε βάρος των καταναλωτών και των ομοσπονδιακών και πολιτειακών αντιμονοπωλιακών νόμων προστασίας των καταναλωτών. Εκτός από την JBS, η αγωγή αναφέρει αρκετά ακόμα ονόματα, όπως η Tyson Prepared Foods και Tyson Fresh Meats και την εταιρεία στατιστικών δεδομένων για αγροτικές επιχειρήσεις Agri Stats.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορούν πλέον να διεκδικήσουν ορισμένα μετρητά από τον διακανονισμό των 75 εκατ. δολαρίων στον οποίο κατέληξε η αγωγή, αν διαμένουν σε 28 από τις πολιτείες των ΗΠΑ και έχουν αγοράσει προϊόντα χοιρινού κρέατος από τις εταιρείες που αναφέρονται στην αγωγή από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως τις 2 Απριλίου 2021.

Δεν είναι η πρώτη φορά -και πιθανόν ούτε η τελευταία- που οι προαναφερθείσες εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με αγωγή και δη για συνομωσία. Το 2022 εργαζόμενοι στις εταιρείες μεταποίησης κρέατος έκαναν μήνυση σε αυτές και σε άλλες επιχειρήσεις για κρυφά λόμπι στη διατήρηση χαμηλών μισθών, το οποίο οδηγεί τις μικρότερες επιχειρήσεις να μην μπορούν να δώσουν καλύτερους μισθούς ή τους εργαζόμενους να βρουν κάτι καλύτερο.

Πηγή: cibum.gr

09 March 2023
Banner
Banner