Ηνωμένο Βασίλειο: Προσπάθειες της κυβέρνησης για ελάφρυνση του κόστους ζωής

20 January 2023

Ηνωμένο Βασίλειο: Προσπάθειες της κυβέρνησης για ελάφρυνση του κόστους ζωής

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι την 1η Απριλίου, ελαφρύνει πολλές εταιρείες από το εργασιακό κόστος οι οποίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τι ακριβώς θα συμβεί στη συνέχεια. Έχοντας υποσχεθεί να προβούν σε ανακοίνωση μέχρι το τέλος του 2022, οι υπουργοί το έχουν καθυστερήσει τώρα μέχρι και σήμερα. Η καθυστέρηση εξόργισε επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για την προκύπτουσα αβεβαιότητα. «Απογοητευτικά είναι τα νέα γιατί η κυβέρνηση έχει επίσης αναβάλει την ανακοίνωση για μελλοντική ενεργειακή υποστήριξη. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καθημερινά μεταβαλλόμενες τιμές καθώς και επαναπροσδιορισμό συμβάσεων τον Ιανουάριο, οπότε χρειαζόταν να υπάρχει μια βεβαιότητα», δήλωσε η Kate Nicholls, διευθύνουσα σύμβουλος της UK Hospitality.

Επανεκτίμηση επιχειρηματικών επιτοκίων

Οι νέες επαγγελματικές τιμές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου, μετά από ενημέρωση των αξιολογήσιμων αξιών όλων των επαγγελματικών ακινήτων σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία. Πάνω από μισό εκατομμύριο ακίνητα λιανικής έχουν επαναξιολογηθεί με βάση την αξία ενοικίασής τους

Αύξηση εθνικού μισθού διαβίωσης

Εκατομμύρια εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση μισθού τον Απρίλιο, όταν ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 9,7% στις 10,42 λίρες την ώρα. Η αύξηση έρχεται στο πλαίσιο μιας επικείμενης ύφεσης και των αυξανόμενων ρυθμών ενέργειας και του αυξανόμενου κόστους ζωής για κάθε νοικοκυριό. Η Επιτροπή Χαμηλών Αμοιβών, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση, είπε ότι «η αύξηση των μισθών συνέβαλε στην προστασία του βιοτικού επιπέδου, το οποίο στο σημερινό πλαίσιο είναι πιο σημαντικό από ποτέ». Αναγνώρισε, ωστόσο, τη λεπτή ισορροπία στο παιχνίδι. «Για τους εργοδότες, οι αυξανόμενοι μισθοί είναι ένας άλλος λογαριασμός μαζί με την ενέργεια, τις πρώτες ύλες και άλλα κόστη που μπορεί να απειλήσουν τις θέσεις εργασίας ή μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθούν μέσω υψηλότερων τιμών», επεσήμανε.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώνεται

Το κόστος εργασίας μπορεί να είναι ακόμα στα ύψη, αλλά οι περισσότερες άλλες πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται. Το παγκόσμιο κόστος μεταφοράς έχει υποχωρήσει, οι τιμές των εμπορευμάτων και των καυσίμων έχουν χαλαρώσει. Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία σταματήσει, όπως αναμένουν ορισμένοι, τότε οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά. Όμως, ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι επί του παρόντος περίπου στο 15% και πολλοί αναμένουν ότι θα ξεπεράσει το 20% τους πρώτους μήνες του 2023.

Πλαίσιο χρήσης γης

Το πλαίσιο χρήσης γης της κυβέρνησης αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2023. Θα προσπαθήσει να καθορίσει πώς το ΗΒ μπορεί να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις για καλλιέργεια επαρκούς τροφής, αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας παράλληλα την υποδομή που απαιτείται για αυξανόμενο πληθυσμό. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία διαδικασία στην Αγγλία για να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις πιέσεις - που σημαίνει ότι η γη συχνά αγοράζεται χωρίς να εκτιμηθεί εάν (αυτή η γη) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για άλλους σκοπούς. Η γραμματέας της Defra, Thérèse Coffey, είπε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια «ισορροπημένη» άποψη, συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέψει στον βαθμό 3Β για γεωργική χρήση –που κρίνεται ως μέτριας ποιότητας για τα δημητριακά– για χρήση από ηλιακές φάρμες.

Απαγόρευση προώθησης HFSS

Η επόμενη φάση των περιορισμών σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη (HFSS) πρόκειται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο με την απαγόρευση των προωθητικών ενεργειών πολλαπλών αγορών, όπως αγορά «1+1 Δώρο».

Ο συγκεκριμένος περιορισμός επρόκειτο να ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά η κυβέρνηση τον απώθησε για να δώσει χρόνο για «επισκόπηση και παρακολούθηση του αντίκτυπου των περιορισμών στο κόστος ζωής υπό το φως μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης». Οι εκστρατείες εξακολουθούν να φοβούνται ότι θα μπορούσε να καταργηθεί. «Υπήρξε, προφανώς, μια τεράστια απώθηση από τη βιομηχανία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια υποστήριξη από το βρετανικό κοινό και κανείς δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κρίση κόστους ζωής, καταργώντας μια δεξαμενή πρόχειρου φαγητού και απαγορεύσεις στα 1+1 Δώρο», είπε Barbara Crowther, διευθύντρια της Εκστρατείας για την Υγεία των Παιδιών.

Πηγή: thegrocer-co-uk

20 January 2023
Banner
Banner