Το 2023, η Ελλάδα κατέλαβε την 5η θέση στην Ε.Ε. αναφορικά με το ποσοστό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα πλήρες γεύμα με κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα. Σύμφωνα με την Eurostat, περίπου 38,2% των Ελλήνων δεν είναι σε θέση να έχουν ένα τέτοιο γεύμα ανά δεύτερη μέρα.
Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην 3ηθέση στην Ε.Ε. όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια σχετικά με την παροχή κατάλληλου γεύματος, με τη διαφορά αυτή να ανέρχεται στις 27,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η μέση διαφορά στην ΕΕ ήταν 12,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε επίπεδο Ε.Ε., το 9,5% του πληθυσμού, δηλαδή 1 στους 10, δεν είχε τη δυνατότητα να αντέξει οικονομικά ένα γεύμα που περιείχε κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σύγκριση με το 2022, όταν ήταν 8,3%.
Επιπλέον, για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας το 2023, το ποσοστό στην Ε.Ε. ήταν 22,3%, αυξημένο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022, όταν ήταν 19,7%.
Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα κανονικό γεύμα καταγράφηκε στη Σλοβακία (45,7%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (44,9%) και τη Βουλγαρία (40,2%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (4,2%), την Κύπρο (5,0%) και την Πορτογαλία (5,9%).
Σε επίπεδο Ε.Ε., η διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια όσον αφορά την παροχή κατάλληλου γεύματος ήταν 12,8 ποσοστιαίες μονάδες. Σε εθνικό επίπεδο, η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφηκε στην Ουγγαρία με 30,2 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (27,9 π.μ.) και την Ελλάδα (27,3 π.μ.). Αντίθετα, οι μικρότερες διαφορές καταγράφηκαν στη Σουηδία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όλες κάτω από 4,0 π.μ.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι το ποσοστό των ατόμων με διαθέσιμο εισόδημα (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, όπως τα επιδόματα) κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο ορίζεται στο 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος μετά από κοινωνικές μεταβιβάσεις.
Πηγή: ot.gr
Related Articles
Το 2023, η Ελλάδα κατέλαβε την 5η θέση στην Ε.Ε. αναφορικά με το ποσοστό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα πλήρες γεύμα με κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα. Σύμφωνα με την Eurostat, περίπου 38,2% των Ελλήνων δεν είναι σε θέση να έχουν ένα τέτοιο γεύμα ανά δεύτερη μέρα.
Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην 3ηθέση στην Ε.Ε. όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια σχετικά με την παροχή κατάλληλου γεύματος, με τη διαφορά αυτή να ανέρχεται στις 27,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η μέση διαφορά στην ΕΕ ήταν 12,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε επίπεδο Ε.Ε., το 9,5% του πληθυσμού, δηλαδή 1 στους 10, δεν είχε τη δυνατότητα να αντέξει οικονομικά ένα γεύμα που περιείχε κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σύγκριση με το 2022, όταν ήταν 8,3%.
Επιπλέον, για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας το 2023, το ποσοστό στην Ε.Ε. ήταν 22,3%, αυξημένο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022, όταν ήταν 19,7%.
Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα κανονικό γεύμα καταγράφηκε στη Σλοβακία (45,7%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (44,9%) και τη Βουλγαρία (40,2%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (4,2%), την Κύπρο (5,0%) και την Πορτογαλία (5,9%).
Σε επίπεδο Ε.Ε., η διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια όσον αφορά την παροχή κατάλληλου γεύματος ήταν 12,8 ποσοστιαίες μονάδες. Σε εθνικό επίπεδο, η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφηκε στην Ουγγαρία με 30,2 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (27,9 π.μ.) και την Ελλάδα (27,3 π.μ.). Αντίθετα, οι μικρότερες διαφορές καταγράφηκαν στη Σουηδία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όλες κάτω από 4,0 π.μ.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι το ποσοστό των ατόμων με διαθέσιμο εισόδημα (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, όπως τα επιδόματα) κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο ορίζεται στο 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος μετά από κοινωνικές μεταβιβάσεις.
Πηγή: ot.gr