Ε.Ε.: Αύξηση της κατανάλωσης κρέατος
Related Articles
Μετά από μια σταθερή μείωση τα προηγούμενα χρόνια, η κατανάλωση κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε αύξηση το 2024. Για πρώτη φορά από το 2019, οι πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατανάλωσαν περισσότερο κρέας, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Εταιρείας Πληροφοριών Αγροτικών Αγορών (AMI).
Συγκεκριμένα, κάθε κάτοικος της Ε.Ε. κατανάλωσε κατά μέσο όρο 66 κιλά κρέας το 2024, δηλαδή 2 κιλά περισσότερα σε σχέση με το 2023. Αυτή η μεταβολή δείχνει ότι η προηγούμενη τάση μείωσης αναστράφηκε, τουλάχιστον προσωρινά.
Μεγάλες διαφορές ανά χώρα
Η εικόνα όμως δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η υψηλότερη κατανάλωση κρέατος καταγράφεται:
- στην Κύπρο (88 κιλά/άτομο),
- στην Ιρλανδία (87 κιλά),
- στην Πορτογαλία και την Ισπανία (από 85 κιλά).
Αντίθετα, η Γερμανία εμφανίζει τη χαμηλότερη κατανάλωση με μόλις 53 κιλά ανά άτομο, δηλαδή πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Αυτές οι διαφορές δείχνουν πόσο ποικίλλουν οι διατροφικές συνήθειες ανάμεσα στα κράτη της Ένωσης.
Η μελλοντική πορεία
Παρότι το 2024 καταγράφηκε αύξηση, οι ειδικοί της AMI δεν περιμένουν να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία για πολλά χρόνια. Οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, με όλο και περισσότερους Ευρωπαίους να στρέφονται σε φυτικές ή πιο υγιεινές επιλογές, μειώνοντας την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Πηγή: euromeatnews.com