Εφαρμογή του Τεκμαρτού Εισοδήματος: Πρώτες αντιδράσεις – 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες στα δίχτυα της Εφορίας

13 June 2024

Εφαρμογή του Τεκμαρτού Εισοδήματος: Πρώτες αντιδράσεις – 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες στα δίχτυα της Εφορίας

Η εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος, όπως τροποποιήθηκε από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, φαίνεται να αποδίδει καρπούς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο σύστημα έχει ήδη επηρεάσει αρκετά μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις.

Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, έχει πέσει στην «παγίδα» του τεκμαρτού εισοδήματος, ενώ μόνο το 0,6% των φορολογούμενων έχουν αμφισβητήσει το νέο σύστημα φορολόγησης και έχει κάνει χρήση του δικαιώματός τους.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνώρισε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκαλεί το τεκμήριο, τονίζοντας ωστόσο ότι «το τεκμήριο είναι μαχητό». Υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση δεν θα ανατραπεί, αλλά μπορεί να υπάρξουν διορθώσεις σε περιπτώσεις κατάφωρων αδικιών, τονίζοντας: «Δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση, ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει.

Το νέο σύστημα φορολόγησης που επηρεάζει 735.000 επαγγελματίες, θα επαναξιολογηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και σε περίπτωση που διαπιστωθούν αδικίες, θα αντιμετωπιστούν με ανάλογες ρυθμιστικές κινήσεις.

Πηγή: imerisia.gr

13 June 2024
Banner