Ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο με αγροτικούς φορείς υπό τον ΥΠΑΑΤ

12 February 2024

Ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο με αγροτικούς φορείς υπό τον ΥΠΑΑΤ

Στο Ηράκλειο παραβρέθηκε, το Σάββατο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ευρεία σύσκεψη με τους αγροτικούς φορείς της Κρήτης.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις τόσο σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ όσο και στη μείωση του κόστους εργασίας και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θα παλέψω όσο μπορώ, όσο περνάει από το χέρι μου. Να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσω όλα τα εργαλεία που είτε έχουν ξεχαστεί είτε θα πρέπει να δημιουργήσουμε για το καλό του πρωτογενούς τομέα».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής, όπως είναι η ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες, η μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, η μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, η κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα και η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024). Επίσης, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων, εφόσον έχουν προτάσεις για ορθότερο τρόπο κατανομής των χρημάτων αυτών, να τις καταθέσουν.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο κ. Αυγενάκης επισήμανε την προγραμματισμένη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήριατης χώρας, αλλά και την ίδρυση Σχολής Κρεοπωλών που θα λειτουργεί με έδρα το Ηράκλειο.

Ο κ. Αυγενάκης σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Οργανισμού υπενθύμισε τα εξής:

- Μέχρι τα μέσα Φλεβάρη θα ανοίξει εκ νέου η Ενιαία Αίτηση Ενισχύσεων του 2023 για διορθώσεις τόσο στα Οικολογικά Σχήματα (EcoSchemes) αλλά και γενικώς, ενώ πριν το Πάσχα αναμένεται πληρωμή των αδιάθετων κονδυλίων ύψους 88 εκατ. ευρώ μαζί με τα 425 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα.

- Εντός Απριλίου θα καταβληθούν επίσης 245 εκατ. ευρώ που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ μέσα στον Μάρτιο θα ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.

- Σε ό,τι αφορά τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ παραγωγών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεκινήσει ήδη τον έλεγχο για τον αποχαρακτηρισμό όσων είναι τυπικά εντάξει ενώ σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ είπε πως στόχος είναι να μη μένει κανένας ανασφάλιστος εξού και θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και έπειτα οι προαιρετικοί κίνδυνοι. Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε να κατατεθούν, μέχρι 15 Φεβρουαρίου, προτάσεις ώστε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να μπορεί να λειτουργεί σωστά και ανταποδοτικά.

Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη αλλαγών στην ΚΑΠκαι παρέθεσε τις 6 αλλαγές που κατέθεσε η χώρα μας, για τις οποίες ατύπως υπήρξε ενημέρωση ότι έχουν γίνει δεκτές.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν, παρουσία και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου, τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, που θα λειτουργεί με τη μορφή κοινοπραξίας υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

12 February 2024
Banner
Banner