Ευλογιά προβάτων: Κρίσιμες ευθύνες περιφερειών

18 July 2025

Ευλογιά προβάτων: Κρίσιμες ευθύνες περιφερειών

Η εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, με τις αρχές να επιδιώκουν μια αυστηρή και συντονισμένη αντίδραση. Από τη Φλώρινα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας κάλεσε τις Περιφέρειες να εφαρμόσουν με αυστηρότητα τα προβλεπόμενα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρα βιοασφάλειας και θανάτωσης των ζώων.

Ο υφυπουργός συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τοπικούς φορείς, κτηνοτρόφους, δημάρχους και στελέχη της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης δράσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Καθοριστικός ο ρόλος των περιφερειών

Με διατύπωση που φανερώνει υψηλό βαθμό πίεσης, ζητήθηκε η παρουσία της Αστυνομίας στις ζώνες προστασίας για την επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων. Ο κ. Κέλλας υπογράμμισε ότι η κύρια ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων πέφτει στις περιφέρειες και ζήτησε να αποφευχθούν καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι αυτές δεν θα γίνουν ανεκτές.

Η υγειονομική ταφή των ζώων όπου εντοπίζεται κρούσμα θεωρείται πλέον το πιο κρίσιμο και αναπόφευκτο μέτρο, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, και αποτελεί μονόδρομο για την αποτροπή της εξάπλωσης.

Οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις

Ο υφυπουργός έκανε αναφορά σε άμεσες αποζημιώσεις, τονίζοντας πως το ύψος τους έφτασε πλέον τα 250 ευρώ ανά ζώο, ποσό διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, εξήγγειλε επιπλέον ενίσχυση των μονάδων για την κάλυψη του αυξημένου κόστους διατροφής λόγω περιοριστικών μέτρων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις περί έγκαιρης στήριξης, παραμένει ασαφές το πώς και πότε θα αποδοθούν οι νέες ενισχύσεις και πώς θα αντιμετωπιστεί το κύμα δυσαρέσκειας που ήδη καταγράφεται στις τοπικές κοινωνίες.

Ατομική ευθύνη και συλλογική δράση

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμμετοχή των ίδιων των κτηνοτρόφων, με τον κ. Κέλλα να δηλώνει πως η ατομική ευθύνη είναι το μεγαλύτερο “όπλο” στον περιορισμό της ευλογιάς. Η προσδοκία, ωστόσο, για αυτοπειθαρχία δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα ισχυρή κρατική εποπτεία ή ενίσχυση του κτηνιατρικού προσωπικού, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Task Force και ο στόχος της «εκρίζωσης»

Ανακοινώθηκε η δημιουργία ειδικής επιτροπής (task force) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο όχι μόνο τη διαχείριση των κρουσμάτων αλλά την πλήρη εκρίζωση της νόσου. Η αναφορά στην εμπειρία της αφρικανικής πανώλης και την τότε αποτελεσματική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για την ανάγκη ευρείας κινητοποίησης.

Παρά τις δηλώσεις περί αποφασιστικής δράσης, η κατάσταση στα βοσκοτόπια παραμένει εύθραυστη και η ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων - πέρα από αποζημιώσεις - θα κριθεί από τη συνέπεια και τη διαφάνεια των επόμενων ενεργειών.

Η φέτα και το στοίχημα της αντοχής

Ο υφυπουργός έκλεισε με αναφορά στο ρόλο της φέτας ως «προϊόν εθνικής σημασίας», επισημαίνοντας ότι η διατήρηση της αιγοπροβατοτροφίας είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η πίεση στις μονάδες, οι θάνατοι ζώων και η ανασφάλεια για το μέλλον θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του τομέα σε περίπτωση που η επιζωοτία παραταθεί ή επεκταθεί.

Το στοίχημα της επόμενης περιόδου θα είναι η πραγματική συνεργασία και η ουσιαστική παρέμβαση, πέρα από τις διακηρύξεις. Διότι η υγειονομική κρίση στην κτηνοτροφία απαιτεί όχι μόνο αυστηρότητα, αλλά και εμπιστοσύνη και ρεαλιστική στήριξη της παραγωγής, ειδικά στις πιο ευάλωτες περιοχές.

18 July 2025
Banner