Ευλογιά αιγοπροβάτων στη Χαλκιδική

19 May 2025

Ευλογιά αιγοπροβάτων στη Χαλκιδική

Related Articles

Σε νέα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από την εμφάνιση πέντε νέων εστιών της νόσου στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής. Με την Εκτελεστική Απόφαση (Ε.Ε.) 2025/909, η Επιτροπή τροποποιεί την προηγούμενη έκτακτη απόφαση (Ε.Ε.) 2024/2207, εντάσσοντας πλέον τη Χαλκιδική στις ζώνες αυξημένου κινδύνου.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από επίσημη ενημέρωση των ελληνικών αρχών για την καταγραφή κρουσμάτων το διάστημα 28 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2025. Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι μεταδοτική ιογενής νόσος, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την κτηνοτροφία και τον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα.

Τι προβλέπεται στα νέα μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σειρά μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς της ασθένειας:

  • Ένταξη της Χαλκιδικής στις απαγορευμένες ζώνες.
  • Παράταση της απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων και προϊόντων τους από τις πληγείσες περιοχές.
  • Ενίσχυση των ζωνών προστασίας και επιτήρησης με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.
  • Επέκταση της χρονικής διάρκειας των περιορισμών στις νέες εστίες.

Τα μέτρα βασίζονται σε επιδημιολογικά δεδομένα και σε πρότυπα που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH). Η συνεχιζόμενη διασπορά της νόσου, ακόμη και εκτός των προηγούμενα καθορισμένων ζωνών, υποδηλώνει ότι ο ιός παραμένει ενεργός και απειλητικός.

Συντονισμός για άμεση αντιμετώπιση

Την ίδια ώρα, τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με στόχο τη διαχείριση της κατάστασης και την αποτροπή νέων κρουσμάτων. Η πρωτοβουλία ανήκε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

  • Κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. (EUVET), με εμπειρία σε σοβαρές επιζωοτίες.
  • Εκπρόσωποι από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το κλιμάκιο της EUVET τόνισε τη σημασία της ετοιμότητας και της ταχείας απόκρισης, επισημαίνοντας την ανάγκη για επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο δράσης, ενώ αναλύθηκαν και τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε τοπικό επίπεδο.

Δήλωση της αντιπεριφερειάρχη

Η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης:

«Η πρόληψη, η αξιοποίηση όλων των επιστημονικών εργαλείων και η αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων επιζωοτιών αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για τη συνεργασία και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες με κάθε διαθέσιμο μέσο».

Η προστασία της Ε.Ε. από τη διασπορά

Σκοπός των μέτρων είναι η αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς, όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις ελληνικές Αρχές να τηρήσουν αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα ελέγχου και επιτήρησης, ενημερώνοντας παράλληλα τους παραγωγούς για τις εξελίξεις.

Η νέα απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ, έπειτα από την έγκρισή της από την Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών.
Πηγή: voria.gr

19 May 2025
Banner