Εργαζόμενοι ΟΠΕΚΕΠΕ: Μην στοχοποιείτε τον Οργανισμό

02 November 2023

Εργαζόμενοι ΟΠΕΚΕΠΕ: Μην στοχοποιείτε τον Οργανισμό

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΠΕΚΕΠΕ εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και τον προβληματισμό του, για τη γενικευμένη επίθεση εναντίον του Οργανισμού Πληρωμών που καταβάλει κάθε έτος 3 δισ. ευρώ ενωσιακών ενισχύσεων στους αγρότες της χώρας, με αφορμή την προκαταβολή της Βασικής Στήριξης στις 27.10.2023, η οποία όπως κάθε έτος και βάσει ενωσιακής νομοθεσίας, κάλυπτε το 70% των δικαιωμάτων των δικαιούχων. Με αφορμή την έντονη παραπληροφόρηση που διακινείται κατόπιν της απαίτησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζουμε τα εξής:

  1. Η εφαρμογή της ΚΑΠ για την περίοδο 2023 – 2027 γίνεται βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου που υποβλήθηκε στην ΕΕ από τις δύο αρμόδιες Γενικές Γραμματείες του ΥΠΑΑΤ, το οποίο καταρτίστηκε από εταιρεία συμβούλων έναντι 800.000 ευρώ. Το εν λόγω Σχέδιο, για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι το πλέον περίπλοκο σε σύγκριση με όλες τις χώρες της ΕΕ, και προβλέπει μεταξύ άλλων τη μέση μείωση των δικαιωμάτων ενίσχυσης κατά 20%. Σημειώνεται ότι η καθυστερημένη έκδοση του εθνικών εφαρμοστικών αποφάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΑΑΤ και των τριών ειδικών υπηρεσιών διαχείρισης που ίδρυσε για το σκοπό αυτό.
  2. Τα προβλήματα που εμφανίζονται στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία έτη, οφείλονται στη διελκυστίνδα μεταξύ δύο εταιρειών που διεκδικούσαν την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του, οι οποίες τελικά σύστησαν κοινοπραξία για να αναλάβουν έναντι 20.000.000 € τη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο 2023 – 2027 και 5.500.000 € για την υποστήριξη των συστημάτων των προηγούμενων ετών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία δύο έτη, η λειτουργία των συστημάτων να βασίζεται σε τμηματικές απευθείας αναθέσεις σε διάφορες εταιρείες, με το κύριο βάρος να πέφτει στη Δ/νση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ, το προσωπικό της οποίας έχει αποδεκατιστεί, ενώ παράλληλα δεν γίνονται οι απαιτούμενες προσλήψεις.
  3. Η δημιουργηθείσα κατάσταση με τα πληροφοριακά συστήματα, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο δουλειάς που απορρέει από την έλλειψη προσωπικού του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανέρχεται σε 530 υπαλλήλους αντί των 1.700 που προβλέπονται, την πολυπλοκότητα των εθνικών επιλογών για την εφαρμογή της ΚΑΠ και το αναλογικά τεράστιο πλήθος των δικαιούχων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον πολυτεμαχισμένο κλήρο και την απουσία κτηματολογίου και δασολογίου, οδηγεί σε παραιτήσεις από θέσεις ευθύνης και μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων μέσω κινητικότητας. Το γεγονός αυτό επιτείνεται από την μη καταβολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ των οικονομικών κινήτρων που χορηγούνται σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες.
  4. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν εδώ και πολλά χρόνια τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η ανάθεση σε ιδιώτες των πληροφοριακών συστημάτων, ζητώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την αυτόνομη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ετήσιο λειτουργικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε μόλις 27,5 εκ. € σε αντίθεση με όσα ψευδώς διαδίδονται, προτιμά να διαθέτει τεράστια ποσά σε ιδιώτες, είτε με απευθείας αναθέσεις, είτε με διαγωνισμούς οι οποίοι καταπίπτουν στα δικαστήρια και τις ανεξάρτητες αρχές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υλοποίηση της νέας ΚΑΠ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση και τους αγροτικούς φορείς, να στηρίξουν έμπρακτα το έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να διασφαλίσουν την ανεξάρτητη λειτουργία του, αντί να τον στοχοποιούν και να τον διαβάλουν. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ότι χωρίς διαπιστευμένο Οργανισμό Πληρωμών, καμία ενωσιακή ενίσχυση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί προς τους αγρότες της χώρας μας.

02 November 2023
Banner
Banner