Επανεκκίνηση για το γαλλικό χοιρινό: Στρατηγικές για βιώσιμο μέλλον
Related Articles
Η γαλλική χοιροτροφία, σε επίπεδο μικρών φαρμών, ξεχωρίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο, σύμφωνα με την οργάνωση του κλάδου Inaporc. Σε ένα μέσο γαλλικό αγρόκτημα υπάρχουν περίπου 214 χοιρομητέρες, αριθμός μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Δανία ή η Ολλανδία, όπου ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 1.000, οι ΗΠΑ με 10.000, και οι τεράστιες φάρμες πολλαπλών ορόφων στην Κίνα.
Στη Γαλλία, οι φάρμες χοιρινού εκτρέφουν χοίρους σε περιοχές περίπου 102 στρεμμάτων κατά μέσο όρο. Εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία, χρησιμοποιώντας τα απόβλητα των ζώων ως λίπασμα, κάτι που βοηθά στη βιωσιμότητα της παραγωγής. Αυτές οι φάρμες απασχολούν κατά μέσο όρο 2,4 άτομα και συνεισφέρουν σημαντικά στην τοπική οικονομία. Η γαλλική βιομηχανία επεξεργασμένου κρέατος, με πάνω από 300 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χρησιμοποιεί περίπου 450 διαφορετικές συνταγές.
Παρά τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, το χοιρινό εξακολουθεί να είναι δημοφιλές στη Γαλλία. Στους πρώτους μήνες του 2024, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η γαλλική παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Στις αρχές του 2024, το ποσοστό αυτάρκειας στο χοιρινό έπεσε κάτω από το 100%, με αποτέλεσμα η Γαλλία να χρειάζεται να εισάγει περισσότερα χοιρινά προϊόντα, κάτι που επιδεινώνει το εμπορικό ισοζύγιο.
Το Χοιρινό του Αύριο
Για να αναστραφεί αυτή η τάση, η Inaporc, μαζί με την ένωση χοιροτρόφων Fédération nationale porcine, έχει ξεκινήσει τη στρατηγική «Demain le Porc» (Το Χοιρινό του Αύριο). Στόχος είναι να διασφαλιστεί το μέλλον της γαλλικής χοιροτροφίας, εν μέσω της απειλής φθηνότερων και χαμηλότερης ποιότητας εισαγόμενων προϊόντων. Η στρατηγική επιδιώκει την ανάπτυξη του γαλλικού μοντέλου και τη διατήρηση της αυτάρκειας μέχρι το 2035.
Η Γαλλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χοιρινού στην Ευρώπη, πίσω από την Ισπανία και τη Γερμανία, με 22 εκατομμύρια χοίρους το 2023. Ενώ η γαλλική παραγωγή αυξήθηκε μόνο κατά 0,7% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, η Γερμανία και η Ισπανία παρουσίασαν αύξηση 4,9% και 4,2% αντίστοιχα.
Η νέα στρατηγική στοχεύει στην ικανοποίηση των προσδοκιών των Γάλλων καταναλωτών, με στόχο το 50% των χοιρινών προϊόντων που πωλούνται στη χώρα να φέρουν το πιστοποιημένο λογότυπο «Le Porc Français». Επίσης, όλα τα χοιροστάσια που κλείνουν λόγω συνταξιοδότησης των παραγωγών θα πρέπει να εξαγοραστούν από νέους ιδιοκτήτες για να διασφαλιστεί η συνέχεια της παραγωγής.
Για να βελτιωθεί η ευημερία των ζώων, η στρατηγική προβλέπει μέχρι το 2035 το 50% των χοιρομητέρων να ζουν σε ανοικτούς χώρους και όλες οι νέες κατασκευές χοιροστασίων να συμμορφώνονται με αυτό το σύστημα. Επιπλέον, επιδιώκεται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% και η μεγαλύτερη χρήση τοπικών ζωοτροφών ή σόγιας χωρίς αποψίλωση.
Πηγή: pigprogress.net