Επίσπευση των αποζημιώσεων στους πληγέντες από Αφρικανική Πανώλη, ζητά η Φ. Αραμπατζή

02 November 2023

Επίσπευση των αποζημιώσεων στους πληγέντες από Αφρικανική Πανώλη, ζητά η Φ. Αραμπατζή

Την επίσπευση των αποζημιώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων και του λοιπού προσωπικού από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) με την έκδοση της αναμενόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), ζητά η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην ερώτησή της η Σερραία Βουλευτής αναφέρεται στα κρούσματα, που εμφανίστηκαν στη χώρα μας φέτος, το 2023, ύστερα από την επιτυχή διαχείριση του 2019, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο σε εκτροφές της Π.Ε. Σερρών, τον Ιούνιο σε εκτροφές της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Κιλκίς και τον Ιούλιο του 2023 σε εκτροφές της Π.Ε. Φλώρινας, γεγονός που προκάλεσε την προβλεπόμενη θανάτωση των ζώων των μονάδων, όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα.

Όπως αναφέρει, με βάση το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΦΕΚ Β΄75/ 22-01-2009) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι υπεύθυνο τόσο για την κάλυψη των δαπανών για τις διαδικασίες μεταφοράς, θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των προσβεβλημένων ζώων, όσο βεβαίως και για τις αποζημιώσεις των πληγέντων χοιροτρόφων για το χαμένο ζωικό τους κεφάλαιο. Οι σχετικές λεπτομέρειες και τα ποσά που θα καταβληθούν στους πληγέντες περιγράφονται στη σχετική Κ.Υ.Α. των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η έκδοση της οποίας είναι αναγκαία για την αποζημίωσή τους.

Μάλιστα η σχετική ΚΥΑ περιλαμβάνει και την αποζημίωση και άλλων ζωονόσων όπως φυματίωση βοοειδών, βρουκέλωση αιγοπροβάτων κ.α., γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των ωφελουμένων από την έκδοσή της.

Όπως επισημαίνει η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή η καταβολή των αποζημιώσεων είναι αναγκαία τόσο για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να ανασυστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, όσο και τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες μεταφοράς, σφαγής, υγειονομικής ταφής και αποτέφρωσης, για αυτό και ζητά από τον υπουργό να προσδιορίσει πότε θα εκδοθεί η εν λόγω Κ.Υ.Α.

02 November 2023
Banner
Banner