Ενίσχυση νεοεισερχόμενων στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία

12 September 2024

Ενίσχυση νεοεισερχόμενων στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία

Δημοσιεύθηκε το πλαίσιο εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1, που αφορά την ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους, με έμφαση στους νεοεισερχόμενους παραγωγούς. Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινάει από 21,6 ευρώ ανά στρέμμα για χειμερινά σιτηρά και φτάνει έως τα 195,7 ευρώ για καλλιέργειες όπως τομάτα, μελιτζάνα και πιπεριά, ανάλογα με την καλλιέργεια ή την εκτροφή.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο βασικές δράσεις:

  • Δράση 1 – Φυτική παραγωγή: Αφορά αροτραίες και μόνιμες καλλιέργειες, όπως δενδρώνες και αμπελώνες. Εξαιρούνται οι καλλιέργειες για ενεργειακούς σκοπούς και οι υδροπονικές καλλιέργειες.
  • Δράση 2 – Ζωική παραγωγή: Στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν οι ζωικές εκμεταλλεύσεις με δηλωμένους βοσκότοπους, εφόσον περιλαμβάνουν και τα εκτρεφόμενα ζώα στην ΕΑΕ του δικαιούχου.

Προϋποθέσεις και κριτήρια επιλεξιμότητας

Για να είναι επιλέξιμα τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι ή οι ζωικές εκμεταλλεύσεις, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια:

  1. Δήλωση στην ΕΑΕ: Τα αγροτεμάχια και οι εκμεταλλεύσεις πρέπει να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του δικαιούχου.
  2. Μόνιμες φυτείες: Αγροτεμάχια με δενδρώδεις καλλιέργειες, μικρόκαρπες φυτείες, ακτινίδιο και αμπελώνες πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ με επιλέξιμες καλλιέργειες.
  3. Αποχή από πιστοποίηση: Οι εκμεταλλεύσεις δεν πρέπει να έχουν σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης.
  4. Ηλικία ζώων: Τα βοοειδή πρέπει να είναι άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, έχοντας σημανθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Προτεραιότητα σε περιπτώσεις υπερπληθώρας αιτήσεων

Αν οι αιτήσεις υπερβούν τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ισχύουν τα εξής κριτήρια επιλογής:

  • Για τη φυτική παραγωγή: Προτεραιότητα δίνεται σε νέους γεωργούς, μεγάλες εκτάσεις σε ορεινές και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, και καλλιέργειες με αυξημένες εισροές.
  • Για τη ζωική παραγωγή: Νέοι γεωργοί και εκμεταλλεύσεις σε ορεινές, μειονεκτικές ή νησιωτικές περιοχές έχουν προτεραιότητα, όπως και οι μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες.

Φάκελος υποβολής και απαραίτητα δικαιολογητικά

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα, ο φάκελος που θα κατατεθεί πρέπει να περιέχει τα εξής:

  • Σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
  • Πιστοποιητικό του άρθρου 35 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/848.
  • Άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης (όπου εφαρμόζεται).
  • Μητρώο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, φαρμακευτικής αγωγής και εισροών-εκροών.
  • Ημερολόγιο εργασιών με καταχωρήσεις αγορών και πωλήσεων (σπόρων, λιπασμάτων, ζωοτροφών).

Σε περιπτώσεις χρήσης κοπριάς, αν δεν υπάρχουν τιμολόγια, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση που να περιγράφει την ακριβή ποσότητα και προέλευσή της.

Εντέλει...

Το πρόγραμμα ενισχύσεων για βιολογική παραγωγή προσφέρει σημαντική οικονομική στήριξη στους νεοεισερχόμενους παραγωγούς, βοηθώντας τους να υιοθετήσουν βιώσιμες και βιολογικές μεθόδους. Με αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας και έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές και κατηγορίες παραγωγών, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Πηγή: agrotypos.gr

12 September 2024
Banner