Εμφάνιση πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα – Μέτρα αντιμετώπισης από το ΥΠΑΑΤ

11 July 2024

Εμφάνιση πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα – Μέτρα αντιμετώπισης από το ΥΠΑΑΤ

Related Articles

Σύμφωνα με ενημέρωση από τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές, υπάρχει υπόνοια εμφάνισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε μονάδα εκτροφής αιγοπροβάτων στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, του Δήμου Μετεώρων, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Θεσσαλίας. Ακολούθως, ελήφθησαν δείγματα τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη νόσο, στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τα οποία ολοκληρώθηκαν στις 11/07/2024, επιβεβαίωσαν την παρουσία της νόσου.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Τρικάλων, έχει εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανώλης, τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων στην Π.Ε. Τρικάλων. Αυτές οι δράσεις είναι σύμφωνα με το άρθρο 7 του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α’88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023 ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023) και με τις οδηγίες του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.
  2. Εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το σχέδιο και η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία (Κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμός (Ε.Ε.) 687/2020), τα οποία περιλαμβάνουν: α. Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων). β. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. γ. Καθορισμός ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή. δ. Μέτρα στις καθορισμένες ζώνες. ε. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Αύριο θα μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο, τον γενικό διευθυντή Κτηνιατρικής κ. Μάκη Αλεξανδρόπουλο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων κ. Γεώργιο Κόμητα. Το κλιμάκιο θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Π.Ε. Τρικάλων και τοπικούς φορείς των κτηνοτρόφων, με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό και την άμεση εφαρμογή των μέτρων εξάλειψης του νοσήματος.

Επισημαίνεται ότι ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

11 July 2024
Banner