Εμμένουν στην απόφασή τους για απεργία οι Γεωτεχνικοί από 15/4 – Αντιδράσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη το ΥΠΑΑΤ

12 April 2024

Εμμένουν στην απόφασή τους για απεργία οι Γεωτεχνικοί από 15/4 – Αντιδράσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη το ΥΠΑΑΤ

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων γνωστοποιεί πως εμμένει στην απόφασή της για απεργία-αποχή η οποία θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 15-4-2024. Κλιμάκαια, δε, της Ομοσπονδίας και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων πραγματοποιούν ενημερώσεις σε όλη την Ελλάδα και, όπως αναφέρουν, η ανταπόκριση των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις είναι μαζική. Να θυμίσουμε τα αιτήματα και τους λόγους για τους οποίους οι γεωτεχνικοί απεργούν:

  • Την εργασιακή αξιοπρέπεια και την αναγνώριση του διακριτού ρόλου των Γεωτεχνικών ο οποίος αναδεικνύεται και από το γεγονός των αντιδράσεων των Παραγωγικών Φορέων , οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις, παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες που θα δημιουργήσουν οι κινητοποιήσεις, στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης. Ας αναλογιστούν λοιπόν, αυτοί που απαξιώνουν χρόνια τώρα το έργο των Συναδέλφων, τις δικές τους ευθύνες για την αγροτική οικονομία .
  • Την οικονομική αναβάθμιση των συναδέλφων στα πλαίσια αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας του ρόλου στους στην δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη  της υπαίθρου. Οι συνάδελφοι δεν μπορεί να συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο του επαίτη για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας ή για να του πληρώνουν τα δεδουλευμένα του με καθυστέρηση χρόνων και με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις όπως π.χ. κάνουν κατά σύστημα με τα πρόσθετα τέλη ή με την άρνηση εφαρμογής των προβλέψεων του καν. 2017/625
  • Την θεσμική θωράκιση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών οι οποίες συμβάλουν πραγματικά στην ανάπτυξη της χώρας μας και οι οποίες χρειάζονται τους απαραίτητους πόρους -προσωπικό και μέσα για να λειτουργήσουν

Πρέπει να τονιστεί για ακόμη μια φορά ότι η Ομοσπονδία δεν είναι απέναντι σε κανέναν από τους παραγωγικούς φορείς με τους οποίους συνεργάζονται και παρέχουν υπηρεσίες οι συνάδελφοι. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε αυτούς οι οποίοι μας στηρίζουν ζητώντας από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με τα χρόνια ζητήματά μας. Επιπλέον ζητάμε και από όσους δεν το έχουν πράξει, να το κάνουν έστω και τώρα ώστε να δοθούν λύσεις. Οι κινητοποιήσεις μας δεν υπήρξαν αυτοσκοπός, είναι το αποτέλεσμα της απαξίωσης και του αποκλεισμού από τους κυβερνώντες οι οποίοι οφείλουν να συνομιλούν και να επιλύουν προβλήματα και των εργαζομένων.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ υπήρξε αντίδραση και μάλιστα ενόψει του Πάσχα καθως οι έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις αλλά και στα σφαγεία έχουν ενταθεί. Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΑΑΤ κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου.

Αναλυτικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας στην απεργία των γεωτεχνικών ανακοίνωσε:

«Αναγνωρίζουμε την προσφορά του κλάδου των Γεωτεχνικών και των στελεχών των ΔΑΟΚ, που υπάγονται στο Υπ. Εσωτερικών, στις προσπάθειες που κάνει το ΥΠΑΑΤ συνεργαζόμενο και μαζί τους για ελέγχους στην αγορά και την προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

Σε συναντήσεις που είχε η πολιτική ηγεσία με εκπροσώπους των Γεωτεχνικών, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι αναγνωρίζει ως δίκαια πολλά εξ αυτών και έχει δεσμευθεί για την προώθηση και επίλυσή τους, ανάλογα τις δημοσιονομικές δυνατότητες και σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία.

Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτή η ευθύνη που έχουμε όλοι μας έναντι του συνόλου των πολιτών – και ιδιαίτερα των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών- που πρέπει να προστατεύσουμε, ενόψει ειδικά των ημερών και των αυξημένων αναγκών της αγοράς του Πάσχα. 

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανάγκης αυξημένων ελέγχων, που απαιτούνται αυτήν την περίοδο, το οποίο ωστόσο είναι παλιό αίτημα των εμπλεκομένων της αγοράς και των καταναλωτών, για να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Γεωτεχνικών. Πολύ περισσότερο αφού μια τέτοια πρακτική στρέφεται ευθέως σε βάρος του συνόλου των λοιπών πολιτών που προσβλέπουν στους αυξημένους ελέγχους και τον περιορισμό των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Περαιτέρω, προβλέπεται αποχή από την παρακολούθηση των μέτρων και παρεμβάσεων του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, με ενδεχόμενο να παραλύσει η απορρόφηση των αντίστοιχων κονδυλίων, η εξέταση αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, με κίνδυνο εν όψει θέρους, την εκδήλωση και επέκταση μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Αναγνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά είναι δίκαια, αλλά η επίλυσή τους απαιτεί ρεαλισμό και, κυρίως, συνεργασία και υπευθυνότητα έναντι του κοινωνικού συνόλου.

Τους καλούμε σε διάλογο για να προχωρήσουμε μαζί τη διεκδίκηση όσων δίκαιων αιτημάτων αναδεικνύονται μέσα από τον αγώνα τους.

12 April 2024
Banner
Banner