Εμβολιασμό ζητά ο ΣΕΚ για τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων

22 July 2014

Μέτρα για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων συζήτησαν τα στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη συνάντηση το προεδρείο του ΣΕΚ συνοδευόταν από δυο ειδικούς: τον γενετιστή Ανδρέα Γεωργούδη και τον καθηγητή Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Σπυρίδωνα Κρήτα. Από το ΥΠΑΑΤ συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Π. Κουκουλόπουλος, ο γενικός γραμματέας Μ. Κορασίδης, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλος και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Υγείας των Ζώων Σ. Ντουντουνάκης.
Ο ΣΕΚ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού νοσήματος η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση του εμβολίου όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. (π.χ Ισπανία) η οποία μπορεί παράλληλα να συνδυαστεί και με την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού.
Το προεδρείο του ΣΕΚ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη που έχει η ασθένεια γιατί όπως διαπιστώθηκε υπάρχουν κρούσματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τόνισε ότι αποτελεί πρόβλημα συνολικά της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει πολιτική εκρίζωσης.
Κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με την πρόοδο του νοσήματος και ζήτησαν επίσης να υπάρξει:
- Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων.
- Άμεση αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων τόσο για τα ζώα που πέθαναν όσο και για αυτά που πρέπει να θανατωθούν καθώς και ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού των ζώων.
- Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των κτηνοτρόφων
- Άμεση κατάρτιση σχεδίου αξιολόγησης κινδύνου
Παρά τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας που δόθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες έντονη είναι η ανησυχία από την πλευρά των κτηνοτρόφων για τη σοβαρή μείωση της παραγωγής γάλακτος, η οποία όπως είναι φυσικό θα επηρεάσει και την παραγωγή τυριών και ιδιαίτερα της φέτας και κατ’ επέκταση το εισόδημά τους.
Από την πλευρά του Υπουργείου έγινε ενημέρωση για την μέχρι σήμερα εξέλιξη του νοσήματος. Παράλληλα σε ότι έχει σχέση με τη χρήση εμβολίων τόνισαν ότι θα εξεταστεί προσεκτικά:
- Ο τρόπος εφαρμογής
- Η διαθεσιμότητα
- Επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής και ενδεχόμενες επιπτώσεις
Υπογράμμισαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα καταπολέμησης των εντόμων (σκνίπες) που είναι φορείς μετάδοσης του νοσήματος και θα είναι σε επαφή με το ΣΕΚ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, η οποία συμμετείχε στην παραπάνω συνάντηση δια του προέδρου της και του επιστημονικού της συνεργάτη. Όπως τονίζει: "Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί το σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας για τη χώρα μας και είναι έντονη η ανησυχία από την πλευρά των κτηνοτρόφων για τη σοβαρή μείωση της πρωτογενούς παραγωγής (γάλα και κρέας) η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση του εισοδήματος των παραγωγών,το οποίο ήδη βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης,όπως και επίσης επηρεάζει αρνητικά κατά τον ίδιο τρόπο και τους υπόλοιπους κλάδους της μεταποίησης και εμπορίας".

22 July 2014
Banner