ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του πληθωρισμού 3% τον Αύγουστο 2024 – Ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες

11 September 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του πληθωρισμού 3% τον Αύγουστο 2024 – Ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες

Related Articles

Τον Αύγουστο του 2024, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνέχισε την ανοδική του πορεία, φτάνοντας στο 3%, από 2,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις τιμών σε κατηγορίες όπως η στέγαση, η ένδυση και η υπόδηση. Συγκεκριμένα, οι τιμές στην κατηγορία «ένδυση-υπόδηση» αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ στην κατηγορία «στέγαση» καταγράφηκε άνοδος 5,5%.

Αυξημένο κόστος στα είδη διατροφής

Στον τομέα της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,8%. Η μεγαλύτερη ανατίμηση σημειώθηκε στο ελαιόλαδο, του οποίου η τιμή εκτινάχθηκε κατά 49,1%. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στα δημητριακά (11,2%) και στα ψάρια (11,3%). Άλλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο φυσικό αέριο, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 28%, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια κατέγραψαν αύξηση 27,3%. Ακόμη, το κόστος των διακοπών αυξήθηκε κατά 7,2%, ενώ τα ασφάλιστρα υγείας σημείωσαν σημαντική άνοδο 14%.

Εξετάζοντας τις μεταβολές σε ετήσια βάση, παρατηρήθηκε αύξηση τιμών σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων. Εκτός από την εντυπωσιακή αύξηση στο ελαιόλαδο, τα δημητριακά πρωινού αυξήθηκαν κατά 11,2%, τα νωπά ψάρια κατά 11,3% και τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί κατά 5%. Άλλες αυξήσεις καταγράφηκαν στα λαχανικά, με τα νωπά λαχανικά να αυξάνονται κατά 3,1%, ενώ η κατηγορία των επεξεργασμένων λαχανικών σημείωσε αύξηση 1,4%. Οι τιμές στα γλυκά και τα παγωτά αυξήθηκαν κατά 4,8%, ενώ τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων κατέγραψαν αύξηση 6,9%.

Παρά τις αυξήσεις αυτές, ορισμένα προϊόντα εμφάνισαν μείωση τιμών. Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών και των αυγών, παρατηρήθηκε πτώση των τιμών κατά 2%, ενώ τα νωπά φρούτα σημείωσαν μείωση 1%. Επιπλέον, οι τιμές στις πατάτες και στα κατεψυγμένα λαχανικά υποχώρησαν κατά 4,5% και 3,3% αντίστοιχα.

Πρόβλημα στην ενέργεια

Στην κατηγορία της στέγασης, οι αυξήσεις προήλθαν κυρίως από τα ενοίκια κατοικιών (4,6%) και την επισκευή και συντήρηση κατοικιών (4,4%), ενώ καταγράφηκαν αυξήσεις 9,7% στον ηλεκτρισμό, 28% στο φυσικό αέριο και 6,3% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μικρότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις τιμές των δημοτικών τελών (-1,5%).

Στον τομέα των μεταφορών, οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 2%, ενώ οι τιμές των ανταλλακτικών και αξεσουάρ αυξήθηκαν κατά 3,3%. Η συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς κατέγραψε αύξηση 3,6%. Αντίθετα, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σημείωσαν μείωση 2,8%, ενώ τα καύσιμα και τα λιπαντικά κατέγραψαν πτώση 5,9%.

Στις επικοινωνίες, οι τηλεφωνικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,4%, ενώ στον τομέα της αναψυχής και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, παρατηρήθηκαν αυξήσεις 1,7% στα μικρά είδη αναψυχής, στα κατοικίδια ζώα και στις πολιτιστικές υπηρεσίες, καθώς και 7,2% στα πακέτα διακοπών. Αντίθετα, οι τιμές στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας μειώθηκαν κατά 5,9%.

Στον τομέα της υγείας, οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στα φαρμακευτικά προϊόντα (5,1%) και στις ιατρικές υπηρεσίες, ενώ η νοσοκομειακή περίθαλψη αυξήθηκε κατά 3,5%. Ωστόσο, οι τιμές των ιατρικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 2%.

Αξιοσημείωτες ήταν και οι αυξήσεις στην κατηγορία των ξενοδοχείων και εστιατορίων, με τις τιμές των εστιατορίων και των καφέ να αυξάνονται κατά 6,7% και των ξενοδοχείων κατά 7,6%. Στην κατηγορία των προσωπικών υπηρεσιών, όπως τα κομμωτήρια και τα καταστήματα προσωπικής φροντίδας, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,8%.

Όσον αφορά τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε κατά 3,2% τον Αύγουστο, έναντι αύξησης 3,5% την ίδια περίοδο πέρυσι. Στη σύγκριση μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2024, δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε σημειωθεί μείωση 0,2%.
Πηγή: ertnews.gr

11 September 2024
Banner