Ελπιδοφόρα τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων με κάθετη παραγωγή αιγών στρέφει το βλέμμα στο μέλλον

11 May 2023

Ελπιδοφόρα τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων με κάθετη παραγωγή αιγών στρέφει το βλέμμα στο μέλλον

Related Articles

Αποτελούν την τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων τα αδέλφια Πιτσιόρλα από την Παλαιοχώρα Χαλκιδικής και ήδη έχουν ξεκινήσει ένα εξαιρετικό φιλόδοξο αλλά και πραγματιστικό σχέδιο, όπως μας ενημερώνει το μπλοκ giorgoskatsadonis.blogspot.com. Το όραμά τους είναι η δημιουργία μιας βιολογικής, οικολογικής και καινοτόμας γεωργοκτηνοτροφικής μονάδας γιδιών εντατικής εκτροφής η οποία θα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα -στους πρόποδες του Χολομώντα- και η οποία θα παράγει τις δικές της ζωοτροφές, θα μεταποιεί το γάλα σε κατσικίσιο απαστερίωτο τυρί βαθιάς ωρίμανσης και θα είναι επισκέψιμη για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από την κτηνοτροφία.

Ο Τριαντάφυλλος, η Όλγα και ο Δημήτρης, με εμπειρία από μικρά παιδιά στην κτηνοτροφία αλλά και έχοντας αποκτήσει τεχνική κατάρτιση μέσα τις σπουδές τους στην Αμερικανική Γεωργική σχολή, εκτός από τη δραστηριότητά τους ως κτηνοτρόφοι, έχουν και ένα ακόμα, παράλληλο, σχέδιο στο πρόγραμμά τους. Στο άμεσο μέλλον έχουν σχεδιάσει τη διοργάνωση βιωματικών σεμιναρίων για τη γη, τα ζώα και το περιβάλλον, αφού τα τρία αδέρφια θέλουν να δώσουν έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα σε όλη αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα, σε δεύτερο χρόνο υπάρχει πρόγραμμα να υποστηριχθεί η δραστηριότητα αυτή και από κάποια καταλύματα, ενισχύοντας και τον αγροτουρισμό στην περιοχή.

«Με τα αδέρφια μου μεγαλώσαμε σε μια γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια και βοηθούσαμε ενεργά από πολύ μικρή ηλικία μέχρι που η κτηνοτροφία έγινε το επάγγελμα μας. Αγαπάμε και σεβόμαστε τη γη και τα ζώα και δεν θέλουμε να τα επιβαρύνουμε. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι κάτι διαφορετικό, που αντίστοιχο δεν υπάρχει στην Ελλάδα» λέει στη voria.gr ο Τριαντάφυλλος Πιτσιόρλας που θέλει μέσα από το επενδυτικό αυτό σχέδιο να «εκπαιδεύσει», να ενημερώσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία κτηνοτρόφους για τους νέους τρόπους διαχείρισης των ζώων.

Αυτή τη στιγμή η οικογένεια Πιτσιόρλα διαθέτει 900 αίγες και 750 στρέμματα καλλιεργειών για την παραγωγή ζωοτροφών (400 στρέμματα τριφυλλιού και 350 στρέμματα σιτηρών).

«Στόχος μας, πέραν της βελτίωσης της δικής μας δουλειάς, είναι και η ανάδειξη της περιοχής μας που φημίζεται για την εκτροφή αιγών, αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε επόμενη φάση» λέει στη Voria ο Τριαντάφυλλος Πιτσιόρλας, θέλοντας να δώσει το στίγμα των σχεδίων της οικογένειας, αναβαθμίζοντας και βελτιώνοντας την κτηνοτροφική μονάδα τους με σύγχρονα μέσα και προοπτικές.

11 May 2023
Banner
Banner