Ελβετία: Αύξηση προσφοράς κρέατος το 2024
Related Articles
Το 2024, η συνολική προσφορά κρέατος στην Ελβετία αυξήθηκε κατά 3,9%, φτάνοντας τους 453.212 τόνους.
Παρά τη μικρή μείωση στην εγχώρια παραγωγή, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά, μειώνοντας το μερίδιο της εγχώριας παραγωγής στο 79,6%, από 82,9% το προηγούμενο έτος.
Αύξηση προσφοράς πουλερικών και βοείου κρέατος
Η προσφορά πουλερικών παρουσίασε σημαντική αύξηση 9,1%, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία. Το βοδινό κρέας σημείωσε αύξηση 2,8%, ενώ το χοιρινό παρουσίασε μέτρια αύξηση 1,8%, με την αγορά του να σταθεροποιείται μετά από αναταραχές τα προηγούμενα χρόνια.
Κατηγορίες κρέατος και τις αλλαγές στην προσφορά
- Βόειο κρέας: Η προσφορά αυξήθηκε κατά 2,8%, με μικρή αύξηση στην εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές.
- Μοσχαρίσιο κρέας: Η μείωση της παραγωγής και των εισαγωγών οδήγησε σε μείωση της προσφοράς κατά 1,4%.
- Χοιρινό: Η εγχώρια παραγωγή μειώθηκε κατά 3,1%, αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 40%, φέρνοντας την συνολική αύξηση στο 1,8%.
- Πουλερικά: Με αύξηση 9,1%, η προσφορά συνέχισε την ανοδική της πορεία, ενισχυμένη από την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές.
- Πρόβατα και αρνιά: Η προσφορά μειώθηκε κατά 2,2%, κυρίως λόγω της μείωσης της εγχώριας παραγωγής.
- Κρέας αλόγου: Παρά την ελαφρά αύξηση στην εγχώρια παραγωγή, οι μειωμένες εισαγωγές οδήγησαν σε μείωση της προσφοράς κατά 5,7%.
- Παιχνίδι: Η προσφορά μειώθηκε κατά 5,7%, λόγω της μείωσης των εισαγωγών.
Σταθερή κατά κεφαλήν προσφορά
Παρά την αύξηση του πληθυσμού της Ελβετίας κατά 0,9%, η κατά κεφαλήν προσφορά κρέατος αυξήθηκε κατά 2,9% το 2024, αντισταθμίζοντας την πτώση του 2023. Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή συνεχίζει να χάνει έδαφος, με αποτέλεσμα την απώλεια προστιθέμενης αξίας για τη βιομηχανία κρέατος και τη γεωργία της χώρας.
Πρόκληση με τις εισαγωγές
Η αύξηση των εισαγωγών κρέατος έχει επηρεάσει αρνητικά τη βιομηχανία της Ελβετίας. Οι πολιτικές που αποτρέπουν την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, όπως η κατασκευή νέων αιθουσών πάχυνσης για πουλερικά, έχουν οδηγήσει σε απώλεια εισοδημάτων και προστιθέμενης αξίας στην τοπική αγορά κρέατος.
Διαφορά προσφοράς και κατανάλωσης
Η προσφορά κρέατος δεν ισούται με την κατανάλωση. Ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία αναφέρουν την προσφορά κρέατος που είναι έτοιμη προς πώληση, μόνο το 75-80% αυτής καταναλώνεται πραγματικά, με το υπόλοιπο να προέρχεται από αναπόφευκτες απώλειες, όπως κόκκαλα, λίπος και απορρίμματα τροφίμων.
Πηγή: euromeatnews.com