Εκπαιδευτικά-συμβουλευτικά σεμινάρια ΕΛΓΟ-Δήμητρα στους πυρόπληκτους παραγωγούς της Ρόδου

21 September 2023

Εκπαιδευτικά-συμβουλευτικά σεμινάρια ΕΛΓΟ-Δήμητρα στους πυρόπληκτους παραγωγούς της Ρόδου

Η Ρόδος και οι πυρόπληκτοι του καλοκαιριού ήταν το αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Σέρκο Χαρουτουνιάν με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονα Ζαννετίδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, δρ Θωμάς Παπαχρήστου και ο Διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης, κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου και στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα υλοποιήσει τις εξής δράσεις, μεταξύ άλλων:

  • Στην αξιολόγηση της γονιμότητας των εδαφών που επλήγησαν από την πυρκαγιά και επικινδυνότητας της εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στις καμένες περιοχές
  • Στην παροχή τεχνικής βοήθειας – συνεργασία για την υποβολή αιτήματος για τροποποίηση των προδιαγραφών του φακέλου του ελαιόλαδου Ρόδος Π.Γ.Ε.
  • Στην εφαρμογή μέτρων για την αναγέννηση των δασικών εκτάσεων
  • Στην συμβουλευτική  των ερευνητών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα για τη φύτευση νέων ποικιλιών  ελαιόδεντρων και η διερεύνηση δυνατότητας εισαγωγής νέων, περισσότερο προσοδοφόρων, καλλιεργειών στο Ν. Αιγαίο (π.χ. υποτροπικά φυτά)
  • Στην αναβίωση-ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών της Ρόδου (π.χ. κλημεντίνη Ρόδου, κίτρο φυματιώδες Ρόδου και δίφορο λεμόνι Ρόδου, το οποίο είναι και εγγεγραμμένο στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών φυτικών ειδών)
  • Στις ενέργειες για τη διάσωση της βιοποικιλότητας των δενδροκομικών ειδών του νησιού, διατήρηση και αξιοποίηση της συλλογής εσπεριδοειδών του δενδροκομικού σταθμού Ρόδου
  • Στη συνεργασία στις καταρτίσεις τόσο των νέων αγροτών κυρίως στα μικρά και απομονωμένα νησιά, όσο και όλων των  ενδιαφερομένων για οικοτεχνία και κηπευτικές καλλιέργειες
  • Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στο Νότιο Αιγαίο είτε με κοινές δράσεις, είτε για σκοπούς της Περιφέρειας.

Tα εκπαιδευτικά-συμβουλευτικά σεμινάρια για τους Μελισσοκόμους  και τους κτηνοτρόφους έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ θα ακολουθήσουν και για τους ελαιοκαλλιεργητές (21 και 22/09) που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

21 September 2023
Banner
Banner