ΕΘΕΑΣ: Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και το ΥΠΑΑΤ για εκπόνηση προγράμματος αποζημιώσεων

08 September 2023

ΕΘΕΑΣ: Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και το ΥΠΑΑΤ για εκπόνηση προγράμματος αποζημιώσεων

Οι θεομηνίες των τελευταίων μηνών έχουν προκαλέσει δυσχέρεια στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μετά τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις τους. Η ΕΘΕΑΣ, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και το ΥΠΑΑΤ, ζητά μέσω ενός συγκροτημένου προγράμματος να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες παραγωγοί.

Συγκεκριμένα, η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει:

«Η ύπαιθρος, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι το 2023 βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με μια σειρά ακραίων και δυσμενών καιρικών συνθηκών, που έχουν πλήξει καίρια την παραγωγή και τις υποδομές τους. Οι μη αναμενόμενες, έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια, κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα χρονιά – ένεκα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής- έχουν επηρεάσει δυσμενώς και τον φυσιολογικό κύκλο παραγωγής των καλλιεργειών με χαρακτηριστικότερη συνέπεια την ακαρπία.

Από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες νωρίς την άνοιξη και τις συνεχείς βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο στη χώρα, το πολυήμερο κύμα καύσωνα, τις μεγάλες και πρωτοφανείς πυρκαγιές που τον συνόδευσαν και τα σφοδρά πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με μία δυσμενέστατη κατάσταση με αγωνία για την απώλεια εισοδήματος και αβεβαιότητα για τη δυνατότητα συνέχισης της παραγωγικής τους ικανότητας.

Ειδικότερα, οι πρώιμες υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης δημιούργησαν φαινόμενα ακαρπίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες και οι βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν στις αρχές καλοκαιριού, επέφεραν μία σειρά προβλημάτων σε καλλιέργειες σιτηρών και άλλα ετήσια σανοδοτικά ή καρποδοτικά φυτά από τον Έβρο μέχρι την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προσβληθούν από ασθένειες. Παράλληλα, στις ως άνω περιοχές, οι παραγωγοί με σπορές σε βαμβάκι, αραβόσιτο, βιομηχανική τομάτα αναγκάστηκαν να επανασπείρουν, ενώ οι αμπελοκαλλιέργειες επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τον περονόσπορο, με αποκορύφωμα την ακαρπία της ελιάς.

Η δύσκολη αυτή εικόνα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τις μεγάλες πυρκαγιές, που ξέσπασαν σε Έβρο, Ρόδο και άλλες περιοχές, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές, ενώ καταγράφηκε σημαντική απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Επιπλέον, η κατάσταση κατέστη δυσβάστακτη τις προηγούμενες ημέρες, καθώς την κρίσιμη περίοδο της συγκομιδής πολλών φρούτων, αλλά και καρπών, όπως αραβοσίτου και βαμβακιού, σημειώθηκαν ζημιές από τις πρωτοφανείς σε σφοδρότητα βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι διαπιστωμένες εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της χώρας που επέφεραν πολλαπλές διαφορετικές ζημιές σε ένα αγρότη καλλιεργητή ή κτηνοτρόφο, επιβάλλουν την άμεση εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποζημιώσεων που θα περιλάβει όλες τις αιτίες ζημιάς και θα στηρίξει άμεσα τους αγρότες και την οικονομία της υπαίθρου.

Η έκταση των ζημιών και ο αριθμός των πληγέντων από τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον μέχρι σήμερα παραδοσιακό τρόπο, καθώς εκτός από αποσπασματικός θα έχει και μεγάλες καθυστερήσεις. Η προσέγγιση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να αλλάξει. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία των αγροτών, που δηλώνονται κάθε χρόνο στο ΟΣΔΕ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την σύγχρονη τεχνολογία, όπως δορυφορικές εικόνες για να υπάρξουν γρήγορα και αξιόπιστα εκτιμητικά αποτελέσματα, ώστε οι αποζημιώσεις να γίνουν με απλοποιημένο τρόπο. Έτσι, θα είναι πλήρεις και θα μπορέσουν οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ανακουφίσουν τους αγρότες και την ύπαιθρο.

Η ΕΘΕΑΣ και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί θεωρούν αυτό ως βασική προϋπόθεση και με την εμπειρία τους πιστεύουν ότι η σύγχρονη τεχνολογία σε συνδυασμό με τα δεδομένα που υπάρχουν, μπορούν να στηρίξουν την εκπόνηση ενός άμεσου και ολοκληρωμένου προγράμματος αποζημιώσεων για όλες τις ζημιές του 2023.

Τα προβλήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών είναι πολλά, καθώς το εισόδημά τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα καιρικά φαινόμενα, έναν «αόρατο» αντίπαλο, που όμως λόγω της κλιματικής κρίσης, αυξάνει τη συχνότητα και την έντασή τους, δημιουργώντας πλέον ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνθήκαμε σε εσάς γιατί το μείζον αυτό πρόβλημα της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων και των χρηματικών πόρων που είναι αναγκαίοι για να καλυφθούν, δεν αφορά στην αντιμετώπισή του ένα μόνο υπουργείο, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χρειάζεται τη δική σας παρέμβαση για να είναι ολοκληρωμένο, όπως σας αναλύσαμε παραπάνω.

Η ΕΘΕΑΣ και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στηρίζοντας τους αγρότες είναι στη διάθεση των αρμοδίων με εποικοδομητικές προτάσεις υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος, κρίσιμου για την επιβίωση των πολλών αγροτών, που επλήγησαν σημαντικά τους προηγούμενους μήνες».

08 September 2023
Banner
Banner