Εγκρίθηκε στην Ε.Ε. ο νόμος για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, παρά τις αντιδράσεις κρατών-μελών
Related Articles
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε έναν πρωτοποριακό νόμο που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας σε όλη την ήπειρο. Ο νόμος, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022, θέτει ως στόχο την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων της Ε.Ε. έως το 2030 και όλων των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2050.
Επίσης, ο νόμος θέτει δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη-μέλη να αποκαταστήσουν τους φυσικούς οικοτόπους τους, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τις περισσότερες δυνατότητες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, όπως υγρότοπους, ποτάμια, δάση, λιβάδια, αστικά και θαλάσσια οικοσυστήματα. Στόχος είναι η αύξηση της βιοποικιλότητας, η βελτίωση της ποιότητας του νερού και του αέρα, η γονιμοποίηση των καλλιεργειών και η μείωση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών.
Η πρόταση αντιμετώπισε αντιδράσεις από συντηρητικά κόμματα και αγρότες οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για την επίδραση του νόμου στα μέσα διαβίωσης, την παραγωγή τροφίμων και τις τιμές. Παρά τις αντιδράσεις, ο νόμος εγκρίθηκε με τη στήριξη αρκετών χωρών, όπως η Αυστρία, η οποία επέτρεψε την επίτευξη του ελάχιστου ορίου για την έγκριση.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα δώσουν προτεραιότητα στην αποκατάσταση των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, επιδιώκοντας την αποκατάσταση τουλάχιστον του 30% αυτών έως το 2030, του 60% έως το 2040 και του 90% έως το 2050. Επιπλέον, θα καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία των περιοχών που έχουν ήδη βελτιωθεί και εκείνων που φιλοξενούν σημαντικούς οικοτόπους.
Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αποκατάσταση των πληθυσμών επικονιαστών και την προστασία ειδών πεταλούδων και πτηνών. Επιπλέον, θα αφαιρεθούν ανθρωπογενή εμπόδια από τα ποτάμια για την αποκατάσταση 25.000 χιλιομέτρων ποταμών σε συνθήκες ελεύθερης ροής μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Ο νέος νόμος, που θα δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στη φύση και στη βιοποικιλότητα και να συμβάλει στην εκπλήρωση της δέσμευσης της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C.
Να σημειώσουμε πως κατά του νόμου ψήφισαν η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πολωνία, ενώ το Βέλγιο απείχε.
Ο Alain Maron, υπουργός Περιβάλλοντος της Περιφέρειας των Βρυξελλών δήλωσε σχετικά: «Η Ε.Ε. αξιοποίησε μια μοναδική ευκαιρία για να αντιστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Συμφωνήσαμε επίσης σε τρεις βασικές οδηγίες της Ε.Ε. για την κυκλική οικονομία και την υγεία του εδάφους στην Ε.Ε. Δεσμευτήκαμε για μια πράσινη μετάβαση, προστατεύοντας τους καταναλωτές αλλά και τα εδάφη μας από την υποβάθμιση. Η Ε.Ε. προχωρά σταθερά με τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της και τον στόχο της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας στην Ε.Ε. έως το 2050».