Δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων με βάση το μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, 45 εκατ. ευρώ – Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης

15 January 2024

Δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων με βάση το μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, 45 εκατ. ευρώ – Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης

Στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης στη Θεσσαλίας του ΥΠΑΑΤ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, επισκέφτηκε αγροτικούς συνεταιρισμούς, τοπικές κοινότητες και θερμοκηπιακές μονάδες της περιοχές, ενώ ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης καθώς και γεν. γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, επισκέφθηκαν Τοπικές Κοινότητες της Καρδίτσας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία DANIEL τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επισκεπτόμενοι, μάλιστα, και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αργυροπουλίου Τύρναβου, μεταξύ άλλων μίλησαν και για τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ, όπου ο Διονύσης Σταμενίτης, σημείωσε ότι πρόκειται για μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση που ναι μεν θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού, ωστόσο δε, θα αλλάξει το πρόσωπο του, καθιστώντας τον ικανό να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ακολουθώντας παράλληλο πρόγραμμα με τον υπουργό, Λ. Αυγενάκη, το πρωί της Κυριακής, μαζί με τον γεν. γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων πραγματοποιώντας ευρεία σύσκεψη με το Δ.Σ. και τα μέλη του. Ο υφυπουργός επισκέφθηκε τα Μεγάλα Καλύβια ενώ το απόγευμα βρέθηκε στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εκτροφής σπάνιων φυλών στην Καλαμπάκα. Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για την αναγέννηση της κτηνοτροφίας που έχουν ληφθεί και ανέλυσε τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του μέτρου 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα γίνει δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευής των σταβλικών εγκαταστάσεων. Όπως είπε ο υφυπουργός στους συνομιλητές του, η ενίσχυση της κτηνοτροφίας τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Επίσης, ο κ. Κελέτσης, επισκέφθηκε, χθες τις πληγείσες από τον Daniel πτηνοτροφικές μονάδες νέων αγροτών στην Γλαύκη της Λάρισας.  Στη συνάντηση με τους πτηνοτρόφους του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην διαδικασία ανασύστασης των μονάδων τους. Ο υφυπουργός τους διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει τις αποζημίωσης τους από το Γεωργικό Αποθεματικό 2023,  παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ.

Σε συνάντησή του ο κ. Κελέτσης με τους εκπροσώπους των αλιέων ενημερώθηκε για τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου τους όπως η έλλειψη αλιεργατών και το πλαίσιο των ελέγχων στην αλιεία. Ο κ. Κελέτσης αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχει λάβει το ΥπΑΑΤ  για την στήριξη της αλιείας όπως η στήριξη των αλιέων που επληγησαν από τον Daniel με πρόγραμμα De minimis ύψους 2,6 εκατ. ευρώ και την κατανομή πλεονάζοντος αλιευτικών ικανότητας στους αλιείς κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες..

15 January 2024
Banner
Banner