Δυο Έλληνες κρεοτέχνες στον παγκόσμιο διαγωνισμό Butcher Wars

04 March 2024

Δυο Έλληνες κρεοτέχνες στον παγκόσμιο διαγωνισμό Butcher Wars

Related Articles

O Νίκος Λασκαρέλλης και ο Μιχάλης Ζαμπέτρος θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας και τη Λέσχη Ελλήνων Κρεοτεχνών σε έναν «πόλεμο» με τους κορυφαίους κρεοτέχνες απ’ όλο τον κόσμο

«Η πιο δύσκολη μάχη, ένας πραγματικός πόλεμος έρχεται στην Ευρώπη! Στο ASCOT RACECOURSE της Αγγλίας στις 20-21 Ιουλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί ίσως ο πιο δύσκολος διαγωνισμός κρεοτεχνίας». Με αυτό τον τρόπο η Λέσχη Ελλήνων Κρεοτεχνών αναγγέλλει τη συμμετοχή δυο μελών της στο φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό, που αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση της υψηλής ποιότητας τεχνικής και γνώσης που έχουν κατακτήσει οι Έλληνες επαγγελματίες του κρέατος.

Ο διαγωνισμός World Butcher Wars λειτουργεί ως θεσμός από το 2016 και διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Butchers Alliance, με διαπιστευμένα μέλη ανά τον κόσμο και χώρες που επισήμως έχουν το δικαίωμα φιλοξενίας του διαγωνισμού. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα, που απέκτησε αυτό το δικαίωμα μετά την συμμετοχή και εκπροσώπησή της το 2020 στην Μελβούρνη από τον πρόεδρο της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών, Γιάννη Χατζηγρηγορίου. Μπορεί τότε λόγω πανδημίας να ακυρώθηκε ολόκληρη η διοργάνωση, παρ’ όλα αυτά εφόσον η ελληνική συμμετοχή βρέθηκε εκεί και μάλιστα ο κ. Χατζηγρηγορίου παρουσίασε ένα master class, η χώρα μας κέρδισε το δικαίωμα της συμμετοχής, αλλά και διοργάνωσης ενός αντίστοιχου διαγωνισμού. «Προς το παρόν δεν ευόδωσε να γίνει διαγωνισμός στην Ελλάδα», όπως είπε ο κ. Χατζηγρηγορίου στο Meat News, αλλά υπάρχει η δυνατότητα και είναι στοίχημα για το μέλλον.

Συμμετέχουν 14 χώρες

Στο παγκόσμιο διαγωνισμό του Ascot, o οποίος είναι ατομικός, υπάρχουν 14 συμμετοχές από αντίστοιχες χώρες, με δυο συμμετέχοντες η καθεμιά. Συμμετέχουν κρεοτέχνες από Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Αγγλία, Σκωτία, Ιταλία, Βραζιλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Πολωνία, Νησιά Τόγκα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιαπωνία και φυσικά Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η Λέσχη Ελλήνων Κρεοτεχνών «τα καλύτερα ‘μαχαίρια’ της κάθε χώρας θα είναι εκεί σε μια μάχη ταχύτητας, τεχνικής και δημιουργικότητας μέσα σε μόλις 30 λεπτά!».

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν δυο άξιοι κρεοτέχνες, μέλη της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών.

Ο Νίκος Λασκαρέλλης από την Θεσσαλονίκη, με πλούσιο βιογραφικό, εμπειρία από πανελλήνιους διαγωνισμούς και σημαντικές συνεργασίες. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των κινήσεων του θα φέρουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Ο Μιχάλης Ζαμπέτρος (Τέταρτη Γενιά) από το Λαύριο με εξίσου πλούσιο βιογραφικό, σημαντικές διακρίσεις τόσο σε ομαδικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, συμμετοχές σε διαγωνισμούς και σε πληθώρα παρουσιάσεων. Τον χαρακτηρίζει η αποτελεσματικότητα, η συνέπεια και η χειρουργική ακρίβεια των κινήσεων του.

Οι διαγωνιζόμενοι, όπως είπαν στο Meat News, έχουν ξεκινήσει ήδη της προπονήσεις τους και φιλοδοξούν να βρεθούν σε μια πολύ καλή θέση ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους.

Η συμμετοχή τους έγινε δυνατή με τη χορηγία σημαντικών εταιρειών που θα σταθούν δίπλα τους σε αυτό το ταξίδι (σ.σ. θα δημοσιευθούν σε επόμενο τεύχος μας).

Οι όροι του διαγωνισμού

Όπως προαναφέραμε ο διαγωνισμός είναι ατομικός και ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει στη διάθεσή του 30 λεπτά για να διαχειριστούν μισό χοιρινό και μισό αρνί! Έχουν στη διάθεσή τους έναν πάγκο 1,2060 cm για να κάνουν τόσο την επεξεργασία, όσο και την παρουσίαση. Ο εξοπλισμός είναι δικός τους, καθώς και τα υλικά για την παρουσίαση. Έχουν μόνο 90 δευτερόλεπτα για να παρουσιάσουν στους κριτές το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους.

Να σημειώσουμε επίσης ότι o διαγωνισμός φιλοξενείται σε ένα μεγάλο φεστιβάλ όπου πραγματοποιούνται μπάρμπεκιου, παρουσιάσεις μαγειρικής, μουσικές σκηνές, οικογενειακές εκδηλώσεις κ.ά. Από τον Φεβρουάριο και μέχρι τον Ιούλιο γίνονται διάφοροι διαγωνισμοί (ένας σχεδόν κάθε μήνα) σε Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Βραζιλία.

Μιχάλης Ζαμπέτρος

Είναι 4ης γενιάς κρεοπώλης και η οικογένειά του διατηρεί κρεοπωλείο από το 1905. Η αγάπη του για το κρέας ξεκίνησε από την ηλικία των 6 ετών, όταν βοηθούσε τον παπού του και τον πατέρα του στο κρεοπωλείο. Έχει τη δική του επιχείρηση από το 2012.

Είναι μέλος της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών, ένας από τους Bovillage Ambassadors κι έχει πετύχει αρκετές διακρίσεις σε διαγωνισμούς: 1η θέση στο 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό Ξηρής και Αρωματικής Ωρίμανσης κρέατος, 1η θέση στην κατηγορία Αποστέωσης στον 5ο διαγωνισμό κρεοπωλών, 1η θέση στο Bovillage Ambassador’s Challenge.

Nίκος Λασκαρέλλης

Ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών και μέλος του Butchers Alliance, ένας από τους Bovillage Ambassadors. Διευθύνει το κρεοπωλείο Μπουτζόλας και διδάσκει στη Sxolikreatos. Είναι απόφοιτος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι 3ης γενιάς κρεοπώλης με εμπειρία σε όλους τους τομείς του επαγγέλματος, όπως στη χοιροτροφία, τη σφαγή, την λιανική και χονδρική πώληση.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και παρουσιάσεις πολύ γνωστών κρεοπωλών, όπως ο Romain Leboeuf, o Yves-Marie Le Bourdonnec, o Luc Perez, ενώ έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις κρεοτεχνίας μαζί με άλλους συναδέλφους του σε εκθέσεις κρέατος και εκδηλώσεις. Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς κρεοπωλών, λαμβάνοντας πάντα διακρίσεις.

04 March 2024
Banner
Banner