Δικαιώνουν παραγωγούς και κρεοπώλες οι τιμές χονδρικής του ΟΚΑΑ

12 April 2023

Δικαιώνουν παραγωγούς και κρεοπώλες οι τιμές χονδρικής του ΟΚΑΑ

Σε μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια έχει επιδοθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και προσωπικά ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης για να πείσει για την αποτελεσματικότητα του «καλαθιού του Πάσχα» και τη μείωση που επέφερε στις τιμές των αμνοεριφίων.

Παρά την κατακραυγή από τους παραγωγούς και τους κρεοπώλες (οι οποίοι σημειωτέον κατέφυγαν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού) και τις κατηγορίες ότι έδρασε με μεθόδους χειραγώγησης της αγοράς, ο κ. Γεωργιάδης πανηγυρίζει για τις χαμηλές τιμές που επέβαλε στην αγορά.

Στο πιο πρόσφατο δελτίο τύπου του Υπουργείου, που εκδόθηκε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, αναγράφεται το εξής: «Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας, οι τιμές χονδρικής για αρνί και κατσίκι τη Μ. Δευτέρα 2023 ήταν χαμηλότερες από την Μεγάλη Δευτέρα του 2022 και μάλιστα αισθητά».

Και επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας του ΟΚΑΑ της Μεγάλης Δευτέρας 10/4/2023, όπου πράγματι εμφανίζεται μια σημαντική διαφορά των χονδρικών τιμών σε σχέση με το 2022:

  • Στα αρνιά υπάρχει ένα εύρος τιμών από 7,00 έως 9,50€ /κιλό, ενώ την αντίστοιχη ημέρα του 2022 το εύρος ήταν 9,00-9,80€/κιλό.
  • Ομοίως στα κατσίκια φέτος το εύρος ήταν 7,00 - 9,50, ενώ το 2022 ήταν 8,50-10,00.
Οι τιμές της Μ. Δευτέρας που προτίμησε να δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Βέβαια στον ίδιο πίνακα τιμών του ΟΚΑΑ αναγράφεται ότι η επικρατούσα τιμή στο αρνί είναι 9,30€/κιλό και στο κατσίκι 9,00€/κιλό. Άρα αποδεικνύεται πολύ παραστατικά αυτό που φωνάζουν εδώ και μέρες παραγωγοί και κρεοπώλες, ότι οι χονδρικές τιμές των αμνοεριφίων είναι γύρω στα 9€ και ότι η επιβολή τιμής γύρω στα 10€ μέσω του «καλαθιού» είναι τιμή κάτω του κόστους.

Γιατί όμως το Υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα τον πίνακα τιμών της Μ. Δευτέρας και όχι τον σημερινό; Μα γιατί οι τιμές που ανάρτησε ο ΟΚΑΑ σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, καταρρίπτουν το αφήγημα του κ. Γεωργιάδη:

  • Τα αρνιά την Μεγάλη Τετάρτη του 2022 πωλούνταν 7,00-9,80€/κιλό, δηλαδή όσο και φέτος, με μια ελάχιστη διαφορά 0,30€ στην ανώτερη τιμή.
  • Ενώ τα κατσίκια σήμερα στην κεντρική αγορά πωλήθηκαν με επικρατέστερη τιμή 9,20€.
Οι τιμές της Μ. Τετάρτης που δεν... βόλευαν

Δηλαδή για να πετύχει μια πτώση 30-50 λεπτών στη χονδρική τιμή του αρνιού και του κατσικιού σε σχέση με το 2022, όπου και πάλι είχε γίνει χονδροειδής παρέμβαση στην αγορά, το Υπουργείο Ανάπτυξης δημιούργησε όλη αυτή την αναστάτωση, επεμβαίνοντας στην ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ παραγωγών και εμπόρων.

Οι τιμές κρέατος στα ύψη

Για να δούμε όμως όλη την εικόνα καλό είναι να ανατρέξουμε στις τιμές χονδρικής του ΟΚΑΑ μια εβδομάδα πριν και συγκεκριμένα την Τετάρτη 5/4/2023, δηλαδή την ημέρα που ανακοινώθηκε το «καλάθι του Πάσχα»:

Οι τιμές του ΟΚΑΑ στις 5/4/2023

Όπως βλέπουμε και πριν την εφαρμογή του «καλαθιού» οι επικατέστερες τιμές χονδρικής στα αρνιά και τα κατσίκια ήταν 9,00€/κιλό. Άνθρακες ο... θησαυρός του «καλαθιού», λοιπόν, αφού φαίνεται ότι η εφαρμογή του δεν έχει αλλάξει κάτι στη διαμόρφωση των τιμών των αμνοεριφίων.

Αντίθετα αυτό που παρατηρεί και ο πιο αδαής είναι ότι οι τιμές του κρέατος βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Και μάλιστα τα είδη κρέατος που καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες το μέσο νοικοκυριό καθημερινά, όλο το χρόνο - και όχι μόνο την περίοδο του Πάσχα - πωλούνται στην χονδρική αγορά σε τιμές 25- 40% επάνω, σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

12 April 2023
Banner
Banner