“Δεν αρκεί το HACCP”

04 March 2013

«Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι αρκεί το σύστημα αυτοελέγχου HACCP, τα νόμιμα έγγραφα πιστοποίησης και το μεράκι μας για υψηλή ποιότητα». Αυτή η μεγάλη αλήθεια, διατυπώνεται σε δελτίο τύπου μιας από τις εταιρείες, το όνομα της οποίας ενεπλάκη στο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου. Πρόκειται για την εταιρεία «ΑΡ-ΚΑΣ» Αφοι Μπατανιάν, η οποία «εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που προκλήθηκε σε πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές και καταναλωτές επειδή βρεθήκαμε και εμείς, μια μικρή ελληνική εταιρεία, θύμα του μεγάλου διατροφικού σκανδάλου στο οποίο έχουν εμπλακεί μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες».
Η εταιρεία όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της ανακάλεσε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές την παρτίδα του προϊόντος «Κατεψυγμένο κεμπάπ τ. Αρμένικο» με ημερομηνία συσκευασίας 8-1-2013 και ημερομηνία λήξης 2-1-2014, αφού στις εργαστηριακές αναλύσεις βρέθηκε ίχνος DNA αλόγου, παρότι όπως αναφέρει συνοδευόταν από όλα τα έγγραφα που κατά νόμον πιστοποιούσαν ότι πρόκειται για βόειο κρέας.Μάλιστα με δική της πρωτοβουλία ανακάλεσε προληπτικά τα προϊόντα «κεμπάπ» και «σουτζούκι» ημερομηνίας συσκευασίας 2013 (έως και 8-2-2013), που προέρχονται από παραγγελίες πρώτης ύλης πιστοποιημένης ως βόειο κρέας στην επίμαχη χρονική περίοδο και ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με το τμήμα ποιοτικού ελέγχου, καθιερώνει μεθόδους και διαδικασίες που θα λειτουργούν ως πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα και θα προστατεύουν αποτελεσματικά τους καταναλωτές και τους πελάτες της από αυτό και παρόμοια φαινόμενα.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 115 δείγματα και σε ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε 39 δείγματα βρέθηκαν πέντε θετικά σε DNA αλόγου. Το τελευταίο δείγμα που βρέθηκε θετικό είναι καβουρμάς της εταιρείας Ανανιάδης ΑΒΕΕ και δεν είχε διακινηθεί.

04 March 2013
Banner
Banner