Δίκαιη και άμεση αποζημίωση για τα ζώα που οδηγούνται στη σφαγή λόγω ζωονόσων, ζητούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αν. Μακεδονίας-Θράκης

14 December 2023

Δίκαιη και άμεση αποζημίωση για τα ζώα που οδηγούνται στη σφαγή λόγω ζωονόσων, ζητούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, αλλά και σε άλλους αρμόδιους φορείς, επισημαίνουν την ανάγκη αναπροσαρμογής της αποζημίωσης των ζώων που υποχρεώνονται να οδηγήσουν σε σφαγή ή καταστροφή, μετά από απόφαση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Η απόφαση αυτή κρίνεται απαραίτητη με σκοπό την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου αφού «αφού προστατεύει το υγιές ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας από απώλειες λόγω ζωονόσων, αλλά και τους  πολίτες  καταναλωτές από τη μετάδοση ζωοανθρωπονόσων».

Παρ’ όλα αυτά οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται διότι οι αποζημιώσεις που δίνονται δεν είναι ούτε δίκαιες, ούτε καταβάλλονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Οι αξίες των ζώων που περιλαμβάνει η σχετική ΚΥΑ, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπορική τους αξία, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που υφίσταται ο εκάστοτε κτηνοτρόφος, από τη μερική ή ολική υποχρεωτική απώλεια του ζωικού του κεφαλαίου, να μετατρέπεται σε μη αναστρέψιμη.

Η σημερινή χαμηλή αξία αποζημίωσης, κάνει αδύνατη την ισάξια αντικατάσταση και αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Η τεράστια αύξηση του κόστους εκτροφής και η αύξηση της αξίας του κρέατος, κάνουν υποχρεωτική την αύξηση αποζημίωσης των ζώων.

Δε συζητάμε φυσικά για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων από τα μέτρα εξυγίανσης, γιατί είμαστε ρεαλιστές και ζούμε στην Ελλάδα!

Για να συνεχιστεί όμως η αρμονική συνεργασία, με τις αποδεκατισμένες από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό κτηνιατρικές υπηρεσίες, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και με αναδρομική ισχύ σε συμπληρωματική ΚΥΑ, με νέες αυξημένες κατά 50% τουλάχιστον αποζημιώσεις.

Θεωρούμε απίθανη την περίπτωση να μην αντιληφθείτε εσείς, οι σύμβουλοί σας και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία της πατρίδας μας, από την έλλειψη επικαιροποίησης των αποζημιώσεων στα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Αν όμως η παραπάνω απίθανη περίπτωση ισχύει, θα σας υπενθυμίσουμε τη γνωστή  ξενόφερτη έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά στα χωριά μας, ”NO MONEY, NO HONEY” κ. υπουργέ και ο νοών, νοείτω».

14 December 2023
Banner
Banner