Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το ζητούμενο είναι πώς ένα προϊόν φεύγει από τον παραγωγό και φτάνει στο ράφι 400% παραπάνω

12 January 2024

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το ζητούμενο είναι πώς ένα προϊόν φεύγει από τον παραγωγό και φτάνει στο ράφι 400% παραπάνω

O πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής έδωσε τη δική του εκτίμηση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να καταπολεμήσει την ακρίβεια. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σχολίασε:

«Τα όποια μέτρα, βεβαίως κρίνονται, εκ του αποτελέσματος. Σε θεωρητικό επίπεδο είναι σωστά, εγώ αμφιβάλλω για το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμα. ... Γιατί ένα προϊόν μια πολυεθνική το πουλάει σε άλλη τιμή στην Ελλάδα και σε άλλη τιμή στην Ευρώπη; ... Για να το αντιμετωπίσεις έχεις τον τρόπο να βάλεις φρένο σε αυτές τις εταιρείες, να τις υποχρεώσεις η τιμή στη χώρα μας να είναι αντίστοιχη. ... Από δασμούς μέχρι την απαγόρευση του προϊόντος να έρθει στη χώρα γιατί ουσιαστικά είναι αθέμητος ανταγωνισμός».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου πρόσθεσε επίσης, πως «...όταν λέει η κυβέρνηση ότι βάζει περιορισμό στα μπόνους, δεν ξέρω κατά πόσο σε μια ελεύθερη οικονομία αυτό είναι εύκολο και τελικά θέλω να καταλάβω πόσο πολύ την νοιάζει αυτό, γιατί στον καπιταλισμό οι επιχειρήσεις παντού δίνουν μπόνους, αυτό που ενδιαφέρει εσένα πρωτογενώς είναι η αρχική τιμή του προϊόντος και όχι το τι θα κάνουν με τις επιστροφές».

Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, ο πρόεδρος του ΕΕΑ τόνισε: «Στην χώρα μας στον πρωτογενή τομέα η ερώτηση είναι πώς ένα προϊόν φεύγει από τον παραγωγό σε μια τιμή και φτάνει μετά 300% και 400% παραπάνω στο ράφι, αυτό θες να σταματήσεις και αυτό σταματάει βάζοντας εκεί διατίμηση. ... Η αίσθηση που έχω είναι ότι ο πληθωρισμός στα είδη πρώτης ανάγκης θα είναι ακόμα μεγαλύτερος στο επόμενο διάστημα. ... Το αποτέλεσμα έχει να κάνει με την πολιτική βούληση. ... Θα υπάρχει πληθωρισμός γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο σε ό,τι αφορά τον δυτικό κόσμο, το ύψος όμως του πληθωρισμού εξαρτάται και από τις παρεμβάσεις που κάνεις ως πολιτεία».

Πηγή: naftemporiki.gr

12 January 2024
Banner
Banner