Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Related Articles
Σε τηλεοπτική εκπομπή πριν από λίγες μέρες ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έθεσε καίρια ζητήματα σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα όπως στη μη ικανοποιητική πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, καθώς και στον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την τραπεζική χρηματοδότηση, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, καθώς και το θέμα με τις συσσωρευμένες οφειλές.
Ειδικά για τον Εξωδικαστικό ο κ. Xατζηεθοσίου τόνισε: «Όντως ο Εξωδικαστικός πηγαίνει καλύτερα. Καλύτερα όμως σημαίνει ότι από 450.000 που μπορούν δυνητικά να ενταχθούν, έχουν ενταχθεί 4.000», ενώ εξήγησε ότι οι τράπεζες κάνουν επιλογή των πελατών και «αυτό υπονομεύει τον Εξωδικαστικό που θα μπορούσε να δώσει λύσεις».
Σχετικά με τις κλειστές «κάνουλες» των τραπεζών προς τους μικρομεσαίους ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε πως μόλις 50.000 από τις συνολικά 850.000 επιχειρήσεις της χώρας έλαβαν κάποιας μορφής δανεισμό το 2022, ενώ υπογράμμισε και το ζήτημα των πολύ υψηλών επιτοκίων, προσθέτοντας ότι τα κέρδη των τραπεζών το 2022 άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. προερχόταν από τις ενδιάμεσες χρεώσεις.
Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. αν και χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «μεγάλο όπλο των επιχειρήσεων» τόνισε πως μένει εκτός της κρίσιμης αυτής χρηματοδότησης ένα μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς «δυνητικά μπορεί να μπει μόλις το 3,8% των επιχειρήσεων της χώρας», ενώ θύμισε την πρόσφατη αναφορά του υποδιοικητή της ΤτΕ, σύμφωνα με την οποία 112 επιχειρήσεις έχουν λάβει 1 δισ. 700 εκατ. με επιτόκιο 0,7%, δλδ 15 εκατ. κάθε επιχείρηση μεσοσταθμικά.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε τον κίνδυνο σχετικά με τις πολυεθνικές οι οποίες ελέγχουν κάθε κλάδο της οικονομίας, ενώ μιλώντας για την πολύ δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ακρίβειας, επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ το 2022, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 24η θέση, αλλά και στοιχεία άλλης έρευνας της Eurostat από τα οποία προκύπτει πως οι Έλληνες δαπανούν το 50% του εισοδήματος τους για να αγοράσουν αγαθά πρώτης ανάγκης ενώ οι Γάλλοι ή οι Γερμανοί το 19%.
«Όταν το διαθέσιμο εισόδημα τελειώνει στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα και στο ενοίκιο, πως θα μπορέσει ένα νοικοκυριό να κάνει αγορές από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, πχ. την ένδυση και την υπόδηση», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Σχετικά με τις 72 και 120 δόσεις, ο πρόεδρος του ΕΕΑ διευκρίνισε ότι αφορά μόνο παλαιούς οφειλέτες που είχαν απωλέσει τις ρυθμίσεις τους, ενώ στάθηκε επίσης στο ύψος των επιτοκίων, τα οποία παραμένουν υψηλά, καθώς στη νέα ρύθμιση για τα χρέη μετά την 1η/11/2021, για 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για τις 72 δόσεις φτάνει στο 5,87%.
Πηγή: eea.gr