Γρίπη των πτηνών και σε μηρυκαστικά, αναφέρει η EFSA

01 April 2024

Γρίπη των πτηνών και σε μηρυκαστικά, αναφέρει η EFSA

Related Articles

Μεταξύ 2 Δεκεμβρίου 2023 και 15 Μαρτίου 2024, αναφέρθηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) A(H5) σε οικόσιτα (227) και άγρια (414) πτηνά σε 26 χώρες της Ευρώπης, όπως περιγράφει ανακοίνωση της EFSA.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αν και εξακολουθούσε να είναι αρκετά διαδεδομένος, ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων ιού HPAI σε πτηνά ήταν πολύ χαμηλότερος πιθανόν λόγω κάποιας ανοσίας σε κοπάδι άγριων πτηνών που είχαν όμως νοσήσει προηγουμένως, με αποτέλεσμα μειωμένη μόλυνση του περιβάλλοντος και διαφορετική σύνθεση των γονότυπων A(H5N1). Τα περισσότερα κρούσματα HPAI που αναφέρθηκαν στα πουλερικά ήταν πρωτογενή κρούσματα από ιό ο οποίος μεταφέρθηκε από άγρια πτηνά.

Εκτός Ευρώπης, οι περισσότερες εστίες σε πουλερικά αναφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική, ενώ η εξάπλωση του A(H5) σε άγρια πτηνά στην ηπειρωτική Ανταρκτική προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Για τα θηλαστικά, το A(H5N5) αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ενώ τα κατσικάκια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντιπροσώπευαν την πρώτη φυσική μόλυνση με A(H5N1) στα μηρυκαστικά. Από την τελευταία έκθεση και έως τις 12 Μαρτίου 2024, 5 λοιμώξεις από ανθρώπινη γρίπη των πτηνών A(H5N1), συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου, εκ των οποίων οι τρεις ήταν ιοί τύπου 2.3.2.1c, αναφέρθηκαν στην Καμπότζη. Η Κίνα έχει αναφέρει δύο ανθρώπινες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου κρούσματος, με τη γρίπη των πτηνών A(H5N6), τέσσερις ανθρώπινες λοιμώξεις με τη γρίπη των πτηνών A(H9N2) και ένα θανατηφόρο κρούσμα συνδυασμός της εποχικής γρίπης A(H3N2) και της γρίπης των πτηνών A( H10N5). Η τελευταία περίπτωση ήταν η πρώτη τεκμηριωμένη μόλυνση του ανθρώπου με τη γρίπη των πτηνών A(H10N5). Οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τη γρίπη των πτηνών παραμένουν σπάνιες και δεν έχει παρατηρηθεί παρατεταμένη μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τους ιούς της γρίπης των πτηνών H5 που κυκλοφορούν, προς το παρόν, στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό. Παρ' όλα αυτά, κίνδυνος μόλυνσης παραμένει χαμηλός έως μέτριος για εκείνους που εκτίθενται επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο σε μολυσμένα ζώα.

Πηγή: efsa.europa.eu

01 April 2024
Banner
Banner