Γρίπη των πτηνών: Άρση των περιορισμών στη Γαλλία

09 June 2022

Γρίπη των πτηνών: Άρση των περιορισμών στη Γαλλία

Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας δήλωσε την Τρίτη, 7 Ιουνίου, πως θα άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τη γρίπη των πτηνών σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το Reuters παρουσιάζεται διακοπή των κρουσμάτων μετά τη χειρότερη κρίση του, εξαιρετικά μεταδοτικού ιού, που οδήγησε στη θανάτωση 16 εκατομμυρίων πτηνών.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε χαλαρώσει τους περιορισμούς,  σε μεγάλο μέρος της χώρας, από τις αρχές Μαΐου, αλλά διατήρησε τους περιορισμούς ή και τις απαγορεύσεις στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Από τότε, έχουν εντοπιστεί μόνον τέσσερις εστίες σε αγροκτήματα και από τις 17 Μαΐου δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα, προτρέποντας το υπουργείο να μειώσει την εκτίμηση του επιπέδου κινδύνου σε «αμελητέα» για ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε.

Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας πουλερικών, λόγω της δυναμικής που έχει ο ιός να καταστρέφει ταχύτατα κοπάδια πτηνών.  Ο κίνδυνος μετάδοσης του ανθρώπου υπάρχει αλλά είναι ελάχιστος.

Μετά από ένα πρώτο κύμα που οδήγησε στη θανάτωση περίπου 4 εκατομμυρίων πτηνών στη νοτιοδυτική Γαλλία, κυρίως πάπιες, η χώρα αντιμετώπισε εστίες βορειότερα στις ακτές του Ατλαντικού, όπου πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από την επιστροφή άγριων πτηνών.

Συνολικά, η Γαλλία έχει καταγράψει 1.378 κρούσματα γρίπης των πτηνών από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ το Pays de Loire, η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής πουλερικών της Γαλλίας, επλήγη περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, η σφαγή εκατομμυρίων πουλερικών κρέατος και ωοπαραγωγής οδήγησε σε πτώση της παραγωγής και αύξηση των τιμών των αυγών.

Παρ’ όλη τη θετική εξέλιξη της γρίπης των πουλερικών, κάποια υγειονομικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ γύρω από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

09 June 2022
Banner
Banner