Γιώργος Πέτρου, πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Ιωαννίνων: Το ζωικό κεφάλαιο έχει μέλλον… υπό προϋποθέσεις

30 December 2024

Γιώργος Πέτρου, πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Ιωαννίνων: Το ζωικό κεφάλαιο έχει μέλλον… υπό προϋποθέσεις

Η κρατική στήριξη είναι βασικός παράγοντας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση των τοπικών προϊόντων, επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Ιωαννίνων, Γιώργος Πέτρου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών μονάδων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Λόλα Σκαλτσά. Δημοσιεύθηκε στο Meat News Νο 132, Δεκέμβριος 2024

Meat News: Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς κρέατος στα Ιωάννινα; Υπάρχει σταθερή ζήτηση για τοπικά προϊόντα από τους καταναλωτές;

Γιώργος Πέτρου: Μεγάλο ποσοστό καταναλωτών απευθύνεται σε προσφορές κρεάτων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας λόγω της οικονομικής δυσχέρειας. Βεβαίως, υπάρχει και ένα ποσοστό το οποίο επιλέγει ποιοτικά κρεάτα και στηρίζει τα καταστήματα της πόλης. Υπάρχει σταθερή ζήτηση για τοπικά προϊόντα απο ένα μικρό ποσοστό καταναλωτών που υποστηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Meat News: Ο νομός Ιωαννίνων είναι γνωστός για τη σημαντική του συνεισφορά στην κτηνοτροφία. Ποια είναι η κατάσταση της ζωικής παραγωγής στην περιοχή και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σήμερα;

Γιώργος Πέτρου: Η ζωική παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά στο νομό Ιωαννίνων. Ο λόγος είναι το κόστος παραγωγής, ειδικά οι ζωοτροφές και η ενέργεια, τα οποία συμβάλλουν αρνητικά στη βιωσιμότητα της λειτουργίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας. Επίσης, οι συνθήκες ανταγωνισμού και η μείωση του εργατικού δυναμικού προσθέτουν πίεση στον κλάδο.

Meat News: Ξέρω ότι παράλληλα είστε και κτηνοτρόφος. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τη μονάδα σας. Ποιες είναι οι κατηγορίες ζώων που εκτρέφετε και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της παραγωγής σας;

Γιώργος Πέτρου: Διατηρώ μια χοιροτροφική μονάδα την οποία δημιούργησε ο πατέρας μου το 1970. Η παραγωγή μας περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες ζώων όπως αναπαρωγωγικούς χοίρους, χοιρίδια για πάχυνση, χοιρομητέρες και ζώα αναπαραγωγής (πυρήνας) τα οποία προμηθεύω και σε άλλους χοιροτρόφους. Στόχος μας είναι η διασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης και η χρήση υψηλής ποιότητας ζωοτροφών ώστε να εξασφαλίσουμε υγιή ανάπτυξη και κρέατα άριστης ποιότητας. Ακολουθούμε αυστηρά πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις διαδικασίες μας για να διασφαλίσουμε ένα τελικό προϊόν που καλύπτει τις υψηλότερες απαιτήσεις της αγοράς.

Η επιλογή της δραστηριότητας στην κτηνοτροφία ήταν επιλογή των παιδιών για την αγάπη που έχουν προς τα ζώα. Εκτός αυτού, όμως, θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον της οικογενειακής μας επιχείρησης και να τους δώσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης. Η συμμετοχή τους όχι μόνο εξασφαλιζει ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί να αναπτύσσεται, αλλά της δίνει πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και επιδοτήσεις που μπορούν να κάνουν τη δουλειά μας περισσότερο βιώσιμη. Πιστεύω πως υπάρχει προοπτική για τους νέους αγρότες αν δοθεί η κατάλληλη υποστήριξη και αν επενδύσουν στη σύγχρονη εκπαίδευση και τεχνολογία. Η χοιροτροφία και ο αγροτικός τομέας γενικότερα έχουν δυνατότητες αλλά χρειάζονται νέες ιδέες και καινοτομία.

Meat News: Στην Ελλάδα, οι ασθένειες των παραγωγικών ζώων αποτελούν συχνό και τελευταία οδυνηρό πρόβλημα. Ποιες είναι οι εμπειρίες σας σε αυτό το θέμα και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν; Θεωρείτε ότι η κρατική υποστήριξη είναι επαρκής;

Γιώργος Πέτρου: Οι ασθένειες που έχουν προκύψει στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην παραγωγή αιγοπροβάτων. Κατά τη γνώμη μου τα μέτρα προφύλαξης είναι η απολύμανση των μεταφορικών μέσων και των ζώων αλλά και των οχημάτων που προμηθεύουν με ζωοτροφές την εκάστοτε χοιροτροφική μονάδα, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται ασθένειες. Αυστηρός κτηνιατρικός έλεγχος στα ζώα που εισέρχονται στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά την κρατική υποστήριξη είναι, δυστυχώς, ανεπαρκής.

Meat News: Ως πρόεδρος των Κρεοπωλών Ιωαννίνων, ποια μέτρα πιστεύετε ότι θα βοηθούσαν τόσο στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας όσο και στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής;

Γιώργος Πέτρου: Ως πρόεδρος κρεοπωλών αλλά και ως κτηνοτρόφος οι στόχοι μου για το μέλλον επικεντρώνονται στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και την προώθηση της ποιότητας των προϊόντων μας. Θέλω να στηρίξω τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και να ενδυναμώσω τη συνεργασία μεταξύ κρεοπωλών και κτηνοτρόφων, ώστε να διασφαλίσουμε την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά για τα τοπικά προϊόντα. Παράλληλα, επιδικώκω την εκπαίδευση και την κατάρτιση νέων στον κλάδο μας, ενισχύοντας την επαγγελματική τους ανάπτυξη και βιωσιμότητα της κοινωνίας. Πιστεύω, μάλιστα, ότι τα ακόλουθα μέτρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη κτηνοτροφία και την τοπική παραγωγή: 1. Κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων. 2. Υποστήριξη της τοπικής διάθεσης προϊόντων. 3. Προγράμματα εκπαίδευσης κτηνοτρόφων. 4. Προώθηση τοπικών προϊόντων ως ποιοτικά και ασφαλή και το πιο σημαντικό. 5. Μείωση φορολογίας για μικρές τοπικές επιχειρήσεις.

Meat News: Τι θεωρείτε ότι χρειάζεται η περιοχή για να προωθηθούν καλύτερα τα τοπικά προϊόντα και να τονωθεί η σύνδεση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών;

Γιώργος Πέτρου: Θεωρώ πως η ειδική σήμανση είναι τόσο σημαντική όσο και απαραίτητη για την προώθηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, αφού με αυτόν τον τρόπο θα αναδεικνύει τον κάθε παραγωγό καθώς και τα προϊόντα του, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να ξεχωρίσει την ποιότητα των συγκεκριμένων προϊόντων που του προσφέρονται στην αγορά.

Meat News: Ποια είναι η γνώμη σας για τις σύγχρονες τάσεις στην κτηνοτροφία, όπως οι βιολογικές πρακτικές και η βιώσιμη διαχείριση των εκμεταλλεύσεων; Θεωρείτε ότι μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά στα Ιωάννινα;

Γιώργος Πέτρου: Οι σύγχρονες τάσεις στην κτηνοτροφία, όπως οι βιολογικές πρακτικές και η βιώσιμη διαχείριση, έχουν στόχο να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής, να ενισχύσουν την ευζωία των ζώων και να προσφέρουν τοπικά προϊόντα. Οι βιολογικές πρακτικές με την αποφυγή χημικών και την ελεύθερη βοσκή, βελτιώνουν την υγεία των ζώων και τη θρεπτική αξία των προϊόντων. Στα Ιωάννινα με την πλούσια φυσική κληρονομιά και την αγροτική παράδοση, η εφαρμογή αυτών των πρακτικών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Ωστόσο, απαιτούνται επενδύσεις σε εκπαίδευση και υποδομές για να γίνει μετάβαση σε βιώσιμες μεθόδους.

30 December 2024