Για μισθολογικό ντάμπινγκ κατηγόρησε τη Γερμανία Γάλλος υπουργός

22 October 2013

Μετά το Βέλγιο που είχε προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα κατηγορώντας τη γερμανική βιομηχανία κρέατος ότι χρησιμοποιεί φθηνή και ανασφάλιστη εργασία δημιουργώντας σοβαρό ανταγωνισμό στη βελγική βιομηχανία κρέατος, σειρά έχει η Γαλλία. Έτσι ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Arnaud Montebourg δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι η Γερμανία ακολουθεί τακτική μισθολογικού ντάμπινγκ και την κατηγόρησε για την κρίση στη γαλλική κτηνοτροφία.
Η δήλωση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση της εταιρείας Gad, ότι πρόκειται να απολύσει 900 εργαζόμενους, γεγονός που δημιουργεί πιέσεις στην γαλλική κυβέρνηση. Η Gad δραστηριοποιείται στον τομέα της κτηνοτροφίας με έδρα τη Βρετάνη, το κέντρο της κτηνοτροφικής παραγωγής τα\στη Γαλλία. Πριν ένα χρόνο η εταιρεία παραγωγής πουλερικών Doux απέλυσε περίπου 1000 εργαζόμενους στις μονάδες της στην ίδια περιοχή.
«Αν οι μονάδες μας κλείνουν η μία μετά την άλλη, οφείλεται και στο ότι η Γερμανία προσλαμβάνει εργαζόμενους με 400 ευρώ τον μήνα», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός και τόνισε ότι «Η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι αποδεκτή, αλλά όχι και το άδικο μισθολογικό ντάμπινγκ».
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι οι Γερμανοί ανταγωνιστές τους μπορούν να προσλάβουν φθηνό εργατικό δυναμικό από την Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι εργαζόμενοι στη Γαλλία προστατεύονται από το νόμιμο κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με την Eurostat, το ακαθάριστο ωριαίο κόστος εργασίας για τους Γάλλους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι 34,2 ευρώ έναντι 30,4 ευρώ στη Γερμανία.

22 October 2013
Banner