Για ελλείψεις αμνοεριφίων λόγω εξαγωγών κάνουν λόγο κτηνοτρόφοι

02 April 2024

Για ελλείψεις αμνοεριφίων λόγω εξαγωγών κάνουν λόγο κτηνοτρόφοι

Στις αυξημένες εξαγωγές φέτος (20%) σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία με αφορμή το Πάσχα των Καθολικών αλλά και εξαιτίας των χαμηλών τιμών που πουλούσαν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι για αρκετά χρόνια οφείλονται οι πιθανές ελλείψεις αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά για το φετινό Πάσχα.

Μιλωντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος αναφέρει σχετικά με τις εξαγωγές: «Πήγαν καλύτερα σε ποσοστό τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι», ενώ επισημαίνει χαρακτηριστικά και ότι η τιμή παραγωγού κινήθηκε μεταξύ των 7,50-8 ευρώ/κιλό, αφού «μιλάμε για ζώα ηλικίας κάτω των 20 ημερών και βάρους έξι με επτά κιλά, που σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο δεν ξεπέρασε τα επτά ευρώ/κιλό».

Οι Έλληνες καταναλωτές, παραδοσιακά για το Πάσχα προτιμούν αμνοερίφια βάρους 10-12 κιλών, που «ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους στα οκτώ ευρώ/κιλό και φτάνει μέχρι και τα εννέα ευρώ/κιλό», σημειώνει ο κ. Μόσχος και προσθέτει ότι «από αυτό και μόνο το στοιχείο καθίσταται σαφές ότι πουλώντας σε τιμές έξι με εξήμισι ευρώ το κιλό, όπως τελικά έγινε πέρυσι, μπαίνουμε συνέχεια μέσα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και για αυτό οι Έλληνες κτηνοτρόφοι φέτος προώθησαν για εξαγωγή τα περισσότερά τους ζώα».

Σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πέρυσι να συμπεριλάβει το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο κ. Μόσχος υπενθυμίζει ότι είχε φέρει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των κτηνοτρόφων, αφού μετά από αυτήν την εξέλιξη «οι τιμές παραγωγού είχαν κατακρημνιστεί».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ απευθυνόμενος στους Έλληνες καταναλωτές επισημαίνει πως «το ελληνικό αμνοερίφιο έχει πάντα πιο ξανθό κρέας, ενώ στον αντίποδα τα ξένα εμφανίζουν κόκκινα σημάδια. Όσο δε πιο κόκκινο το κρέας στο αμνοερίφιο, τόσο πιο ταλαιπωρημένο το ζώο».

Πηγή: amna.gr

02 April 2024
Banner
Banner