Γιατί οι Ευρωπαίοι στρέφονται στα κατεψυγμένα τρόφιμα
Related Articles
Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να προτιμούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα όχι μόνο για εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, αλλά και για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα της Nomad Foods (ιδιοκτήτρια των Birds Eye και Findus), σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (47%) αγοράζουν κατεψυγμένα προϊόντα για να μειώσουν τα απορρίμματα.
Κάθε χρόνο στην Ε.Ε., περίπου 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, με σημαντικές επιπτώσεις για τους πόρους παραγωγής και το περιβάλλον. Όταν τα τρόφιμα πετιούνται, χάνεται νερό, ενέργεια, γη, εργασία και συσκευασίες, ενώ παράγεται και μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.
Οι χώρες που πρωτοπορούν
Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται σε αυτήν την τάση: σχεδόν 60% των Βρετανών επιλέγουν κατεψυγμένα για να μειώσουν τα απορρίμματα. Ακολουθούν Ιταλία 50%, Γαλλία 49%, Σουηδία 43% και Γερμανία 44%. Μικρότερα, αλλά σημαντικά ποσοστά αναγνωρίζουν τη συνεισφορά των κατεψυγμένων σε βιώσιμες αλυσίδες τροφίμων, όπως 15% στη Σουηδία και 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Βιωσιμότητα και κατεψυγμένα
Σύμφωνα με τον Stéfan Descheemaeker, διευθύνοντα σύμβουλο της Nomad Foods, ο καταψύκτης έχει πλέον μετατραπεί σε ακρογωνιαίο λίθο ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής, διατηρώντας φρεσκάδα, μεγιστοποιώντας τους πόρους και μειώνοντας τη σπατάλη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοβουλίες όπως ο συνασπισμός Move to -15°C στοχεύουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των καταψυκτών, προτείνοντας τη λειτουργία τους στους -15°C αντί για -18°C, εξοικονομώντας περίπου 10% ενέργεια χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα των προϊόντων.
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν είναι πια απλώς μέσο αποθήκευσης. Αποτελούν εργαλείο οικονομίας, βιωσιμότητας και σωστής διατροφής, ενώ οι καταναλωτές και οι εταιρείες τροφίμων βρίσκουν νέους τρόπους για να μειώσουν τη σπατάλη και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Πηγή: euronews.com