Γεώργιος Αργυρίου: Μειωμένες οι ποσότητες, αλλαγές στα είδη που καταναλώνονται

29 January 2024

Γεώργιος Αργυρίου: Μειωμένες οι ποσότητες, αλλαγές στα είδη που καταναλώνονται

Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος Γ. Αργυρίου, μιλά στο Meat News για το πώς κύλησε η εορταστική αγορά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Meat News #122, Ιανουάριος 2024

Meat News: Πώς κινήθηκε η αγορά την εορταστική περίοδο; Είχαμε αλλαγές στις τιμές; Υπάρχουν στοιχεία σύγκρισης με πέρυσι;

Γ. Αργυρίου: Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, στα σημεία λιανικής πώλησης, κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, οι πωλήσεις κρεάτων κινήθηκαν αρκετά καλά κατά την εορταστική περίοδο. Οι τιμές των κρεάτων εισαγωγής ήταν σε γενικές γραμμές στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2022, την αντίστοιχη περίοδο. Στα μοσχάρια οι τιμές εισαγωγής είναι σχεδόν ίδιες όπως το 2022, στα χοιρινά, οι κοπές όπως σπάλα, λαιμός, μπριζόλα είναι ελαφρώς πιο φθηνές από πέρυσι, ενώ στα πουλερικά οι τιμές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Την περίοδο των εορτών την τιμητική τους στην κατανάλωση έχουν πάντα το χοιρινό και το αρνί.

Meat News: Το 2022 είχε κλείσει με σημαντικές αυξήσεις τιμών στα περισσότερα είδη. Πώς κλείνει το 2023; Υπάρχει ανάσχεση της αυξητικής τάσης; Έχουν ισορροπήσει τα πράγματα στα ευρωπαϊκά σφαγεία;

Γ. Αργυρίου: Μετά από σχεδόν τέσσερα δύσκολα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας του Covid, ήρθε μια περίοδος σχετικής εξισορρόπησης της κατάστασης στην αγορά κρέατος με τις τιμές να έχουν σταθεροποιηθεί σε γενικές γραμμές κατά το 2023. Βέβαια, παραδοσιακά μέσα στη διάρκεια του έτους, υπάρχουν περίοδοι με αυξητικές τάσεις, όταν υπάρχει έλλειψη ποσοτήτων και αύξηση της ζήτησης, αλλά και το αντίθετο, δηλαδή πτωτικές τάσεις όταν υπάρχει επάρκεια και έλλειψη ζήτησης. Αυτό ισχύει κυρίως για το μοσχαρίσιο κρέας και το χοιρινό. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ευρώπη η παραγωγή βόειου και χοιρινού κρέατος συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση, συγκριτικά με το 2022, στις περισσότερες χώρες, ενώ για το 2024 οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση της παραγωγής.

Meat News: Υπάρχει αυξημένη ή μειωμένη ζήτηση; Υπάρχουν αλλαγές στις ζητήσεις προϊόντων (είδη, τεμάχια κ.λπ.);

Γ. Αργυρίου: Οι εβδομάδες με αυξημένη ζήτηση είναι αρκετά περιορισμένες και τις παρατηρούμε κυρίως στο τέλος κάθε μήνα, αρχή του επόμενου, λόγω πληρωμών όλων των καταναλωτών με μισθούς, συντάξεις, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μπορεί να χαρακτηριστεί ως υποτονική. Παρατηρούμε ότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις ποσότητες που αγοράζουν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια μετατόπιση των πωλήσεων σε πιο οικονομικά κρέατα, και μια τάση για αγορές κρεάτων ανά τεμάχιο παρά με το κιλό, προσπαθώντας να μειώσουν τα μηνιαία έξοδα στις αγορές κρεάτων.

Παραδοσιακά επί χρόνια το βασικό είδος κρέατος στη λιανική ήταν το μοσχάρι, όμως εδώ και κάποια χρόνια παρατηρείται στροφή στο χοιρινό και το κοτόπουλο καθώς είναι πιο οικονομικά κρέατα. Τα τελευταία χρόνια πολλά σημεία λιανικής δουλεύουν με εβδομαδιαίες προσφορές σε όλα τα είδη κρεάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή, κάθε χρόνο συρρικνώνεται.

Meat News: Η αύξηση του τουρισμού έχει επηρεάσει τη διακίνηση κρέατος και πώς; Η εστίαση βρήκε πάλι το «δρόμο της» μετά την οδυνηρή εμπειρία των χρόνων της πανδημίας;

Γ. Αργυρίου: Η τουριστική περίοδος βοηθά αρκετά στην κατανάλωση κρεάτων, περισσότερο κατεψυγμένων αλλά και νωπών. Μεγάλες ποσότητες διοχετεύονται και καταναλώνονται κυρίως σε τουριστικές περιοχές τόσο στην ξενοδοχειακή αγορά, όσο και στους χώρους εστίασης, ταβέρνες κ.λπ.

Όλα δείχνουν πως η εστίαση έχει βρει και πάλι τον δρόμο της, με πιο αυξημένη κίνηση κατά την τουριστική περίοδο και την περίοδο των εορτών, χωρίς να ξεχνάμε τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας για το 2023.

Meat News: Μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη για το 2024, πώς θα κινηθούν οι τιμές και η προσφορά προϊόντων από τα ευρωπαϊκά σφαγεία;

Γ. Αργυρίου: Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουμε κάποια πρόβλεψη για τη μεταβολή τιμών το 2024. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η μείωση παραγωγής και διαθέσιμων ποσοτήτων από τα ευρωπαϊκά σφαγεία προμηνύει μια πιθανή αύξηση των τιμών. Βέβαια αν η ζήτηση είναι περιορισμένη οπότε οι ποσότητες επαρκούν, πιθανότατα η αγορά να μην ακολουθήσει αυξητικές τάσεις. Γενικά έχουμε εντοπίσει ότι τα τελευταία χρόνια η πρόβλεψη είναι δύσκολη, καθώς η αγορά είναι πολύ ρευστή και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Meat News: Έχετε καθόλου εικόνα από τις εξαγωγές ελληνικών κρεάτων, πώς κινήθηκαν αυτή την περίοδο;

Γ. Αργυρίου: Από τις πληροφορίες που έχουμε, οι εξαγωγές Ελληνικών κρεάτων -αρνιά και κατσίκια- κινήθηκαν πολύ καλά, σε υψηλές τιμές και κατ’ επέκταση υπήρχαν λιγότερες διαθέσιμες ποσότητες, οι οποίες διοχετεύτηκαν στην Ελληνική αγορά.

29 January 2024
Banner
Banner