Β. Κόκκαλης: Αδιαφορία για τους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους της Λάρισας

09 July 2024

Β. Κόκκαλης: Αδιαφορία για τους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους της Λάρισας

«Δέκα μήνες τώρα, οι πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι της Λάρισας έχουν λάβει μόνο υποσχέσεις και κοροϊδία από την κυβέρνηση», επισημαίνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης, σε αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης καταθέτει δημοσίευμα που τονίζει πως δέκα μήνες μετά τον καταστροφικό Daniel, οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Αμπελώνας και η Φαλάνη, έχουν λάβει μόνο υποσχέσεις από το κράτος.

Οι κτηνοτρόφοι ακούν καθημερινά για αποζημιώσεις και ενισχύσεις, που όμως δεν έχουν υλοποιηθεί, και δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για τις καταστροφές που υπέστησαν σε πάγιο κεφάλαιο και ζωοτροφές. Αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα για να προμηθευτούν ζωοτροφές και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ακόμα περισσότερα ζώα λόγω ασιτίας.

Ο Ζ. Παρλίτσης, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέτρο 5.2 ως μεγάλη κοροϊδία, σημειώνοντας ότι τα 42 εκατομμύρια ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και σταβλικές εγκαταστάσεις δεν είναι επαρκή. Για την αντικατάσταση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 20-30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις χρειάζονται τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν μόνοι τους να διαχειριστούν την κρίση, απομακρύνοντας ζωοτροφές από τα πλημμυρισμένα ποιμνιοστάσια ή χτίζοντας νέους στάβλους, αλλά οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες. Ζητούν από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεσες λύσεις, ώστε να σταματήσει η κοροϊδία από τα συναρμόδια υπουργεία και να ξεκινήσουν οι πληρωμές που δικαιούνται.

09 July 2024
Banner