Βολές κατά του «καλαθιού» από κρεοπώλες, κτηνοτρόφους, καταναλωτές

07 April 2023

Βολές κατά του «καλαθιού» από κρεοπώλες, κτηνοτρόφους, καταναλωτές

Την αντίδραση όλων των παραγόντων της αγοράς αμνοεριφίων προκάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την ενέργειά του να εντάξει τελικά στο «καλάθι του Πάσχα» το αρνί και το κατσίκι. Δημιουργώντας ένα άτυπο πλαφόν στην τιμή πώλησης στα σούπερ μάρκετ, πιέζει τις τιμές προς τα κάτω χωρίς να λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής, αλλά και το συνολικό κόστος μέχρι να φτάσει το σφάγιο στα καταστήματα πώλησης.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες 6/4 οι φορείς των κρεοπωλών, των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών ανέφεραν τα εξής:

«Είναι ανάγκη να στηρίξουμε το κρεοπωλείο της γειτονιάς μας, απ' όπου διατίθεται ποιοτικό κρέας και έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα φάμε σωστά», επισήμανε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

«Ο κλάδος μας έχει αποφασίσει να συμπιέσει το κέρδος του για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν και σε προσιτές τιμές και ποιοτικό προϊόν», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΘ, Σάββας Κεσίδης. Μάλιστα, προέτρεψε τους Έλληνες καταναλωτές να δώσουν βάση πρώτα στην ποιότητα και μετά στην τιμή.

Τη θέση του ότι η φετινή εξέλιξη με την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του νοικοκυριού» στην τιμή των 10 ευρώ/κιλό σηματοδοτεί «το τέλος του Έλληνα κτηνοτρόφου», διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Για το θέμα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «ψάχνουμε το θέμα και νομικά. Αφού μπορεί ο Υπουργός Ανάπτυξης να καθορίσει τις τιμές του οβελία, γιατί δεν κάνει το ίδιο με τα καύσιμα, την ενέργεια και τις ζωοτροφές;», διερωτήθηκε.

«Το 80% της ελληνικής παραγωγής διακινείται μέσω των κρεοπωλείων. Θα έπρεπε να πουλήσουμε γύρω στο 1-1,5 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τους μεγαλύτερους εμπόρους για να κρατηθούν οι τιμές που θα πουλήσουμε κοντά στο κόστος παραγωγής, γύρω στα 8,50 ευρώ. Πλέον φτάσαμε να πουλάμε ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής», υπογράμμισε ο κ. Μόσχος. Λέγοντας ότι ήδη πολλοί κτηνοτρόφοι «μετάνιωσαν που κράτησαν ζώα για το Πάσχα», επισήμανε ότι «μόνο το τελευταίο 8μηνο έχουν φύγει από την ελληνική αγορά 3,5 εκατ. αιγοπρόβατα, με την τάση να καταγράφεται ανοδική. Πιστεύω ότι από του χρόνου θα υπάρχουν ελλείψεις πλέον στην αγορά». 

«Η πολιτεία έκανε τους κρεοπώλες αποδιοπομπαίο τράγο. Αν υπολογίσουμε κόστος παραγωγής 8 ευρώ/κιλό από τους κτηνοτρόφους φτάνουμε αμέσως σε ένα κόστος 11,40 ευρώ/κιλό με το που θα φτάσει το αμνοερίφιο στο κρεοπωλείο και εάν συμπεριλάβουμε και τα έξοδα του κρεοπώλη( νοίκια, ρεύμα κτλ) χωρίς καν να κάνουμε λόγο για δικό μας κέρδος, η τιμή καταναλωτή πάει στα 14,80 ευρώ/κιλό», σημείωσε ο  πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, διατυπώνοντας τη θέση του ότι το φετινό κόστος για τον οβελία  θα διαμορφωθεί κοντά στα 13 ευρώ/κιλό.

Λέγοντας ότι «η αγορά ισορροπεί ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση», ο ίδιος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να γίνει μία κατηγοριοποίηση για τα αρνιά και τα κατσίκια ανάλογα με την ποιότητα του αμνοεριφίου. Τόνισε ότι με κρατική επιδότηση των Ελλήνων κτηνοτροφών θα επέλθει  «δικαιοσύνη» και σημείωσε «εμείς οι κρεοπώλες θέλουμε να κοιτάμε τους πελάτες μας στα μάτια. Πρέπει να υποψιάζεται ο καταναλωτής αν βλέπει πολύ χαμηλές τιμές για την ποιότητα αυτού που αγοράζει».

Ο επικεφαλής της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος, λέγοντας ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό άνω του 40%, επισήμανε την έλλειψη ελέγχων στην αγορά. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

07 April 2023
Banner
Banner