Βοιωτία: Αίτημα για εξαίρεση ενισχύσεων

14 October 2024

Βοιωτία: Αίτημα για εξαίρεση ενισχύσεων

Related Articles

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητά εξαίρεση της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Βοιωτίας από τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων σε πληγείσες καλλιέργειες, καθώς οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του 2024 έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αγροτικές παραγωγές.

Στη Βοιωτία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024, επικράτησαν ακραίες θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία και σοβαρή έλλειψη νερού. Οι συνθήκες αυτές είχαν καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες βαμβακιού, αραβόσιτου, μηδικής, βιομηχανικής ντομάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα δυσκόλεψαν την άρδευση των αγροκτημάτων.

Ζητήματα απόδοσης και ενισχύσεων

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης που απαιτούνται για τη λήψη ενισχύσεων. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητά εξαίρεση από αυτούς τους όρους επιλεξιμότητας λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή.

Έκτακτα μέτρα και οικονομικές συνέπειες

Οι περιοχές του Ορχομενού και του Αλιάρτου-Θεσπιέων έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των δύσκολων συνθηκών, ενώ η ίδια κατάσταση ισχύει για όλη τη Βοιωτία. Οι αγρότες της περιοχής έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες, ενισχυμένες από εντομολογικές προσβολές, όπως από το ρόδινο και πράσινο σκουλήκι στις καλλιέργειες βαμβακιού.

Ευρωπαϊκή στήριξη για τις εξαιρετικές περιστάσεις

Το αίτημα για εξαίρεση στηρίζεται και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει αποσαφηνίσει ότι σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, μπορεί να γίνει χρήση ανωτέρας βίας για την προστασία των αγροτών και των ενισχύσεών τους. Παρόμοιες εξαιρέσεις έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που επλήγησαν από δυσμενείς συνθήκες.

14 October 2024
Banner