Τον Ιούνιο 2025, ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 1,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2024, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι (Ιούνιος 2024 προς Ιούνιο 2023) είχε σημειωθεί μείωση 0,7% .
Αυτή η μεταβολή οφείλεται στις εξής επιμέρους τάσεις:
+5,0% αύξηση στις τιμές παραγωγού για την εγχώρια αγορά,
−7,5% μείωση στις εξαγωγικές τιμές παραγωγού.
Επιπλέον, σε σχέση με τον Μάιο 2025 ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 1,1%, έναντι 1,5% αύξησης την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Εφαρμογή στον κλάδο της κρέατος
Ο γενικός δείκτης καλύπτει και τη βιομηχανία τροφίμων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επεξεργασία κρέατος. Έτσι:
Η αύξηση στις εγχώριες τιμές παραγωγού (5,0%) σημαίνει αυξημένα κόστη για παραγωγούς και μονάδες κρεατοσκευασμάτων, όπως ζωοτροφές, ενέργεια, συσκευασία και μεταφορές.
Οι μειωμένες εξαγωγικές τιμές (−7,5%) υποδηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις που εξάγουν κρέας ή επεξεργασμένα προϊόντα πιέζονται να ρίξουν τις τιμές τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.
Ο περιορισμός στην εγχώρια προσφορά κρέατος (λογω κόστους παραγωγής ή διεθνών πιέσεων) μπορεί να συμβάλλει σε άνοδο των λιανικών τιμών για τους καταναλωτές. Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, www.statistics.gr
Related Articles
Τον Ιούνιο 2025, ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 1,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2024, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι (Ιούνιος 2024 προς Ιούνιο 2023) είχε σημειωθεί μείωση 0,7% .
Αυτή η μεταβολή οφείλεται στις εξής επιμέρους τάσεις:
Επιπλέον, σε σχέση με τον Μάιο 2025 ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 1,1%, έναντι 1,5% αύξησης την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Εφαρμογή στον κλάδο της κρέατος
Ο γενικός δείκτης καλύπτει και τη βιομηχανία τροφίμων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επεξεργασία κρέατος. Έτσι:
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, www.statistics.gr