Αύξηση στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε.
Related Articles
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024, συγκριτικά με το 2023. Σύμφωνα με την AHDB, η συνολική παραγωγή έφτασε τους 10,5 εκατομμύρια τόνους.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγής στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Ειδικότερα, η Πολωνία σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση, με την παραγωγή της να φτάνει τους 934.000 τόνους. Η Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στην Ε.Ε., κατέγραψε αύξηση σχεδόν 19.000 τόνων. Στη Δανία, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% στους 673.000 τόνους. Αντίθετα, η Ισπανία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ε.Ε., παρουσίασε μείωση κατά 27.000 τόνους.
Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται στην ενίσχυση των σφαγών χοίρων. Στην Ε.Ε. οι σφαγές αυξήθηκαν κατά 122.000 κεφαλές μέχρι τον Ιούνιο του 2024, φτάνοντας σχεδόν τα 110 εκατομμύρια κεφαλές.
Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 3.500 τόνους, φτάνοντας τους 69.900 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής με 48.900 τόνους, καταλαμβάνοντας το 70% της αγοράς.
Μείωση εξαγωγών
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ε.Ε έφτασαν τα 1,93 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής το 2024, σημειώνοντας μείωση 4% (84.600 τόνους) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά την αυξημένη παραγωγή. Η Κίνα αν και παραμένει ο κυριότερος προορισμός για τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος της Ε.Ε., με 550.000 τόνους, ωστόσο παρουσιάζει μείωση 13% (80.500 τόνους) σε σχέση με πέρυσι.
Η αύξηση της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση εγχώρια και διεθνώς, έχει πιέσει τις τιμές προς τα κάτω. Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης των τιμών, ακολουθώντας μια περίοδο σταθερότητας.
Πηγή: euromeatnews.com