Εκτός αυτόχθονων φυλών τα αιγοπρόβατα της Κρήτης

23 March 2023

Εκτός αυτόχθονων φυλών τα αιγοπρόβατα της Κρήτης

Η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση στην εκτροφή αιγοπροβάτων στην Ευρώπη, καθώς κατέχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην ελληνική κτηνοτροφία και εν γένει στην πρωτογενή παραγωγή. Τα αιγοπρόβατα παραδοσιακά στήριζαν την ελληνική οικονομία με τα προϊόντα τους αλλά προσφέροντας και εργασία και δυναμική στον κλάδο των κτηνοτρόφων.

Τα αιγοπρόβατα συμπεριλαμβάνονται στις αυτόχθονες φυλές, οι οποίες τείνουν σιγά-σιγά να εξαφανίζονται, ενώ ήδη αρκετές απ’ αυτές έχουν χαθεί.

Ο ΣΕΚ με επιστολή του στο ΥΠΑΑΤ και στους αρμόδιους φορείς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές φυλές, την εγκατάλειψή τους και τον σταδιακό αφανισμό του με αποτελέσματα που ήδη αρχίζουν να διαφαίνονται και ζητά να ενταχθούν στον κατάλογο των αυτόχθονων φυλών τρεις φυλές προβάτων και μια αιγών της Κρήτης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας «πολλές όμως, ελληνικές φυλές αιγοπροβάτων εγκαταλείπονται σταδιακά στο πέρασμα των χρόνων. Από τα περίπου 11 εκατ. αιγοπρόβατα από εγχώριες και εισαγόμενες φυλές (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2020) μόνο οι 500.000 με 700.000 καταγράφονται ως ελληνικές φυλές. Να σημειωθεί ότι για να χαρακτηριστεί μία φυλή σπάνια θα πρέπει ο πληθυσμός τους να έχει πέσει κάτω από τις 10.000 ζώα».

Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Κρήτη είναι μια από τις πιο ισχυρές αιγοπροβατοτροφικές περιοχές και η αξιοποίηση των προγραμμάτων των Σχέδιων Βελτίωσης και των Νέων Αγροτών της ΚΑΠ βελτίωσε, εσκυγχρόνισε και ενίσχυσε τις ντόπιες εκμεταλλεύσεις σε μεγάλο ποσοστό της τάξης του 40%. Μάλιστα, οι νέοι κτηνοτρόφοι σήμερα αναζητούν απεγνωσμένα ζώα υγιή και παραγωγικά τα οποία θα βοηθούσαν στη μείωση του κόστους και στην αριστοποίηση της παραγωγής.

Όπως, όμως, αναφέρει  ΣΕΚ στην Κρήτη εκτρέφονται:

* Η Φυλή Σφακίων, ένα από τα καλύτερα ορεινά πρόβατα της Ευρώπης

* Ένας μικρός αλλά, σημαντικός αριθμός προβάτων Αστερουσίων

* Ένας μικρός αριθμός προβάτων Ανωγείων

* Η ντόπια αίγα της Κρήτης

Και έχει σταματήσει η όποια προσπάθεια γενετικής βελτίωσης είχε γίνει στον Σταθμό Γεωργικής Ερεύνης Ασωμάτων.

Δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν μόνοι τους να βελτιώσουν τα ζώα τους και το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια αντί της βελτίωσης και συντήρησης των φυλών να αγοράζονται ζώα από άλλες χώρες τα οποία έχουν τεράστια προβλήματα προσαρμοστικότητας στο ξηροθερμικό περιβάλλον της Κρήτης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση των αυτόχθονων φυλών.

Ο ΣΕΚ υπενθυμίζει πως «..ενώ υπάρχει αυτή η τεράστια ανάγκη σε παραγωγικά ζώα και σε γενετική βελτίωση αλλά και διάσωση και των πολύτιμων γενετικών πόρων του τόπου μας, με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον κατάλογο των αυτόχθονων φυλών δεν συμπεριλαμβάνεται η φυλή Σφακίων, το πρόβατο Αστερουσίων, το πρόβατο Ανωγείων και η αίγα της Κρήτης.

Επειδή οι ευθύνες του Υπουργείου σας διαχρονικά είναι μεγάλες για την αναποτελεσματικότητα των όποιων προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης έχει εφαρμόσει, ζητούμε:

1. Την ένταξη στο κατάλογο των αυτόχθονων φυλών προβάτων Σφακίων, Αστερουσίων, Ανωγείων και της αίγας της Κρήτης.

2. Την αξιοποίηση των Πόρων της ΚΑΠ για εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων διάσωσης και γενετικής βελτίωσης των παραπάνω φυλών, με την εμπλοκή των ιδίων των κτηνοτροφών και των φορέων τους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή».

23 March 2023
Banner