Αυξητική τάση του πληθωρισμού στην Ελλάδα

02 September 2024

Αυξητική τάση του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο του 2024 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε νέες αυξητικές τάσεις για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Η αύξηση ανήλθε στο 3,1%, σημειώνοντας μικρή άνοδο από το 3% του Ιουλίου. Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στην 5ηέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης με τον υψηλότερο πληθωρισμό, υποδεικνύοντας την συνέχιση των ανατιμήσεων που πλήττουν άμεσα τα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία της Eurostat έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του pρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, έκανε λόγο για υποχώρηση του πληθωρισμού και πτώση των αυξήσεων τιμών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η διάσταση απόψεων εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την πρόθεση της Eurostat και την ακριβή εικόνα της αγοράς.

Πίεση στα νοικοκυριά

Η άνοδος των τιμών είναι αισθητή σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ειδικότερα, η αύξηση των τιμών ενέργειας στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, με το Βέλγιο να καταγράφει την υψηλότερη αύξηση με 12,5%. Αντίθετα, οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν μείωση στις τιμές ενέργειας, με τη Γερμανία, τη Φιλανδία και την Ιταλία να σημειώνουν πτώση άνω του 5%.

Επιπλέον, η αύξηση των τιμών στον τομέα «τρόφιμα, καπνός και αλκοόλ» ανήλθε σε 1,8% τον Αύγουστο, αυξημένη από το 1,4% του Ιουλίου. Ο δείκτης βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας παρουσίασε άνοδο 1,3% σε ετήσια βάση, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν μόλις 0,4%.

Στον τομέα των υπηρεσιών, η άνοδος στην Ελλάδα ήταν 4,7% τον Αύγουστο, αν και ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 5% του Ιουλίου. Η αύξηση αυτή ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την Κροατία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία να καταγράφουν υψηλότερες τιμές.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η επιτάχυνση του δείκτη τιμών εκτός ενέργειας, με αύξηση 3,2% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το 3,1% του Ιουλίου. Αυτή η αύξηση είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου ο δείκτης εκτός ενέργειας ανήλθε σε 2,7%.

Άποψη των ειδικών

Ο καθηγητής Γεώργιος Μπάλτας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολιάζοντας τα δεδομένα της Eurostat, επισήμανε ότι «η επιμονή του πληθωρισμού αντικατοπτρίζει την καθημερινή δυσκολία των καταναλωτών να προσαρμοστούν σε ένα αυξανόμενο κόστος ζωής». Επισήμανε επίσης τα γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως το παραγωγικό έλλειμμα και οι υψηλές εισαγωγές.

Από την άλλη, ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης ανέφερε ότι τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για τα σούπερ μάρκετ δείχνουν μια μέση μείωση -1,08% στις τιμές τον Αύγουστο, παρά τις ανατιμήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Σύμφωνα με τον Δουκίδη, η διαφορά μεταξύ των μεθοδολογιών καταγραφής των στοιχείων της Eurostat και του ΙΕΛΚΑ μπορεί να επηρεάσει την εικόνα της πραγματικής κατάστασης της αγοράς.

Η αυξητική τάση του πληθωρισμού στην Ελλάδα για τον Αύγουστο του 2024 αναδεικνύει μια συνεχιζόμενη πίεση στην οικονομία, με τις τιμές να αυξάνονται σε πολλούς τομείς και τις ανισότητες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να γίνονται όλο και πιο έντονες. Η διαφορά στις εκτιμήσεις και τα δεδομένα από διάφορους φορείς δείχνει την ανάγκη για προσεκτική ανάλυση και συντονισμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων.
Πηγή: ot.gr

02 September 2024
Banner