Απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης καταστημάτων

08 April 2014

Απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης καταστημάτων

Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «απλούστευση και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών» για την ίδρυση και λειτουργία των λεγομένων Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και την ένταξη αυτών των διαδικασιών στα ΚΕΠ εκδόθηκε λίγο πριν την έξοδο του 2013. Η ΚΥΑ αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και φέρει την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, και Περιβάλλοντος αφορά τα καταστήματα της Κατηγορίας ΙΙΙ της Υγειονομικής Διάταξης, στην οποία ανήκουν και τα κρεοπωλεία.
Με βάση την ΚΥΑ αυτή ο ενδιαφερόμενος καταστηματάρχης υποβάλλει στον οικείο δήμο ή σε ΚΕΠ που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης ή μέσω του συστήματος ERMIS-EUGO μια απλή αίτηση- υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνεται το είδος της επιχείρησης και η τοποθεσία όπου θα λειτουργήσει και μια ακόμη υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή, ή του ιδιοκτήτη του χώρου, όπου δηλώνεται ότι δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας να λειτουργήσει το κατάστημα. Με αυτό τον τρόπο πρέπει εντός 15 ημερών να του χορηγηθεί προέγκριση, με την οποία κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην ΔΟΥ. Ακολούθως έχει τρεις μήνες (με δυνατότητα παράτασης άλλους δυο) για να προσκομίσει στον δήμο τις υπόλοιπες δηλώσεις και λοιπά δικαιολογητικά ώστε να λάβει την οριστική έγκριση. Προβλέπονται ακόμα οι διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν για την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση της άδειας λειτουργίας.
Στην ΚΥΑ περιέχονται πρότυπα των υπευθύνων δηλώσεων και των υπολοίπων εντύπων που απαιτούνται, καθώς και των βεβαιώσεων που πρέπει να χορηγούνται.
Το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ.

08 April 2014
Banner