Αντιμετώπιση πανώλης σε αιγοπρόβατα Δομένικου

19 July 2024

Αντιμετώπιση πανώλης σε αιγοπρόβατα Δομένικου

Related Articles

Βάσει ενημέρωσης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, εντοπίστηκε υποψία εμφάνισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Δομένικου, Δήμου Ελασσόνας, Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, δόθηκαν δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που ολοκληρώθηκαν στις 18/07/2024, ήταν θετικά.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λάρισας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της νόσου, όπως ακολουθεί:

  1. Από τις 11/07/2024, μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Καλαμπάκα, ενεργοποιήθηκαν το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και η Εθνική Ομάδα Ειδικών του Υπουργείου, καθώς και το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων για την Π.Ε. Λάρισας, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για τις ασθένειες του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α’88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023 ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023). Έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στο Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.
  2. Τα μέτρα που περιγράφονται στο εν λόγω σχέδιο και στην κοινοτική νομοθεσία (Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) περιλαμβάνουν:
    • α) Μέτρα στην μολυσμένη εκτροφή (θανατώσεις και υγειονομική ταφή των ζώων).
    • β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
    • γ) Δημιουργία ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
    • δ) Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
    • ε) Διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας.

Αύριο, 19/07/2024, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, θα ηγηθεί κλιμακίου που θα περιλαμβάνει τον Υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί τη Λάρισα για σειρά συσκέψεων με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης της νόσου.

19 July 2024
Banner