Αντί ενίσχυση της πτηνοτροφίας, άνοιγμα εισαγωγών από τρίτες χώρες σε Ισπανία και Ε.Ε.

19 July 2022

Αντί ενίσχυση της πτηνοτροφίας, άνοιγμα εισαγωγών από τρίτες χώρες σε Ισπανία και Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή που οι Ισπανοί κτηνοτρόφοι πουλερικών αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η Ε.Ε. ανοίγει τις πόρτες της για εισαγωγές από το Μαρόκο. Το Μαρόκο το οποίο είχε αποκλειστεί για αρκετά χρόνια επειδή δεν πληρούσε τους όρους, από τις 30 Ιουνίου επέστρεψε, όπως αναφέρεται στον Κανονισμό 2022/1040 της Ε.Ε. και πλέον μπορεί να εξάγει κρέας πουλερικών.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εισαγωγές από τρίτες χώρες οι οποίες, επιπλέον, δεν συμμορφώνονται με τους απαιτητικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων», τόνισε ο Eloy Ureña, επικεφαλής της COAG*. «Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τους απαιτητικούς κανονισμούς και τα υψηλά πρότυπα της Ε.Ε. όσον αφορά τη βιοασφάλεια, την ποιότητα και την καλή διαβίωση των ζώων», δήλωσε ο Ureña.

Σε δελτίο Τύπου, η Επιτροπή Γεωργίας (COAG) απέρριψε το άνοιγμα των συνόρων στο μαροκινό κοτόπουλο. Η COAG έχει καταγγείλει επανειλημμένα την «κρίσιμη» κατάσταση που βιώνουν οι Ισπανοί πτηνοτρόφοι ενόψει της «βάναυσης» αύξησης του κόστους παραγωγής που προκύπτει από την αύξηση του ενεργειακού κόστους (+150%), των ζωοτροφών (+35%).

Η COAG ζήτησε από την Ε.Ε. και την ισπανική κυβέρνηση λιγότερες εισαγωγές από τρίτες χώρες και περισσότερη στήριξη για τις τοπικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

«Δέκα εκατομμύρια διατέθηκαν για 5.000 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, αφήνοντας εκτός άλλους τομείς πουλερικών όπως τις όρνιθες ωοπαραγωγής, τις γαλοπούλες, τα ορτύκια κ.λπ. Πρόκειται για απολύτως ανεπαρκής βοήθεια», δήλωσε ο Ureña. «Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση των πτηνοτρόφων είναι περιορισμένη και απαιτούμε από το κράτος να εφαρμοστεί ένα πακέτο ισχυρών και αποτελεσματικών μέτρων στήριξης πριν από την τεχνική χρεοκοπία ολόκληρου του τομέα των πουλερικών».

Επίσης, ο Ureña ζήτησε από το υπουργείο Γεωργίας περισσότερα μέσα για την αύξηση των επιθεωρήσεων της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου τροφίμων (AICA) σχετικά με τη συμμόρφωση με τον νόμο για την τροφική αλυσίδα στις συμβάσεις ενσωμάτωσης εταιρειών με κτηνοτρόφους και σε καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές των αλυσίδων διανομής.

*Η Επιτροπή Γεωργίας (COAG) είναι ένα από τα διοικητικά όργανα του FAO που  παρέχει συνολική πολιτική και ρυθμιστική καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή, την αγροτική ανάπτυξη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Η Επιτροπή ιδρύθηκε το 1971 και έχει περισσότερα από 130 κράτη-μέλη. Συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια, αλλά μπορεί να πραγματοποιήσει επιπλέον συνεδρίες εάν χρειαστεί.

Πηγή: thepoultrysite.com

19 July 2022
Banner
Banner